Avara luonto: Tuntematon Espanja -ohjelmassa seurataan dehesa-tammimetsien ainutlaatuista luontoa

Jaa artikkeli
Tuntematon Espanja
Iberianilves viihtyy dehesa-metsässä. © Herminio M. Muñiz /Yle
Espanjan vanhat tammimetsät tarjoavat otolliset olosuhteet lukuisille paikallisille eläinlajeille. Ohjelmassa tutustutaan ainutlaatuiseen ekosysteemiin.

Avarasta luonnosta ei ehkä osaa odottaa dokkaria Espanjasta, mutta suhteellinen tuttuus ja siihen liitetty yllättävyys pelaavat hienosti Joaquin Gutierrez Achan Tuntematon Espanja –ohjelmassa dehesoista, Iberian niemimaan tammimetsistä.

Voikukkaniitylläkin piilee suomalaiskatsojalle vangitseva erikoisuus, kun rapuhämähäkki nappaa pitkäjänteisesti hepokatin. Rapuhämähäkin suojaväri on voikukan keltainen, ja se voi odottaa voikukassa paikallaan tunteja ennen kuin tekee ratkaisevat liikkeet. Dehesa-tammimetsien komistuksia ovat iberianilvekset. Nähdään ilvesten poikasten nahistelua luontokuvissa, jotka ovat kauttaaltaan ensiluokkaisen eläviä.

Tällä kertaa ihminenkin vilahtaa kuvissa irrottaessaan korkkitammien kuoria oletettavasti viinipullon korkeiksi. Jännän homman voi toteuttaa noin yhdeksän vuoden välein. Dehesat ovat tammimetsiä, joissa korkki- ja rautatammet ovat sijoittuneina väljästi, ja vapaina kulkevat kuuluisat iberianpossutkin nauttivat tippuilevista tammenterhoista syksyisin.

Avara luonto: Tuntematon Espanja, lauantai 16.10. klo 18.45, TV1 

X