Avara luonto: Vanhan metsän uumenissa seuraa Etelä-Englannin kansallispuiston eläimiä

Ohjelma seuraa metsän elämää ympäri vuoden, keskittyen muutamaan eläinlajiin. Jo ohjelman alussa esiteltävät ponit ovat järjestään tiineitä tammoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Big Wave/Smithsonian Channel/Terra Mater / YLE

Ohjelma seuraa metsän elämää ympäri vuoden, keskittyen muutamaan eläinlajiin. Jo ohjelman alussa esiteltävät ponit ovat järjestään tiineitä tammoja.
Teksti: Arto Pajukallio

Etelä-Englannissa sijaitsevalla kansallispuistolla New Forest National Parkilla on kokoa yli 550 neliökilometriä. Sen luonto ei ole juurikaan muuttunut sitten viime jääkauden 12 000 vuotta sitten.

Englannin ensimmäinen normannikuningas Vilhelm Valloittaja julisti alueen kuninkaalliseksi metsästysmaaksi jo vuonna 1079, mutta enää kansallispuistossa ei metsästetä. Eläimet saavat kulkea kansallispuistossa vapaasti, mutta eivät aivan niin koskemattomina kuin Avaran luonnon dokumentti antaa ymmärtää.

Lopulta dokumentissa nähdään ohimennen ihmisiä, joiden tehtävänä on tuoda metsään oreja jokavuotisiin siitostehtäviin, ja viedä pois ratsuiksi koulutettavat ponit. Tätäkin puolta, ihmisen osuutta kansallispuiston ja sen eläinten kiertokulussa, olisi voinut avata hieman enemmän. Vaikka tietenkin silmä lepää ihmisettömässä luonnossa ja eläinten touhuissa.

Alkukielisessä ohjelmassa puhuu Downton Abbeyn Hugh Bonneville, josta ehkä toivotaan luontodokkareiden vetovoimaista kertojanääntä.

Avara luonto: Vanhan metsän uumenissa, lauantai 27.6. klo 18.45, TV1 

X