Avara luonto: Vihreä planeetta -luontodokumenttisarjassa on käytetty uusia erikoiskameroita, jotka tekevät luonnon ihmeille oikeutta

Dokumenttisarja esittelee lajien välistä vuorovaikutusta upeasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Avausjakso menee sademetsiin, joissa elää yli puolet maapallon eläin- ja kasvilajeista.

Dokumenttisarja esittelee lajien välistä vuorovaikutusta upeasti.
Teksti: Pekka Eronen

Sienilaji nimeltä Leucoagaricus tarvitsee ravinnokseen puiden lehtiä. Se elää kuitenkin viiden metrin syvyydessä maan alla, joten se on aikojen saatossa tehnyt muurahaisten kanssa diilin. Miljoonat lehdenleikkaajamuurahaiset kuljettavat ravintoa sienieliölle, joka puolestaan palkitsee ne pienillä syötävillä itiöemillä.

Tuo on vain yksi esimerkki lajien välisestä vuorovaikutuksesta, jollaista Avara luonto: Vihreä planeetta esittelee kuin runsaudensarvi. BBC:n luontosarja kääntää katseen eläimistä kasvikuntaan ja löytää ehtymättömiä ihmeitä.

Avausjakso menee sademetsiin, joissa elää yli puolet maapallon eläin- ja kasvilajeista. Uudenlaisten erikoiskameroiden avulla ne pääsevät esiin näyttävämmin kuin koskaan. Vihreän planeetan avausjakso esittelee sekä huikeaa kauneutta että puistattavia visioita. Nopeutetut kuvat koukkukärhiään kurottavista köynnöskasveista voisi siirtää suoraan johonkin scifi-kauhuleffaan. Se todellinen kauhistus on kuitenkin ihminen, joka on vauhdikkaasti tuhonnut sademetsien ekosysteemejä.

Yhtä upeasti kuvatussa kakkosjaksossa mennään vesien ääreen, ja tutustutaan mm. pokémonin näköisen ahdinpalleron ihmeelliseen elämään.

Avara luonto: Vihreä planeetta, lauantai 21.1. klo 18.45, TV1

X