Avaran luonnon Eläinmaailman dynastiat -dokumenttisarjassa seurataan simpanssien laumadynamiikkaa

Alfauros David on johtanut 32-jäsenistä simpanssilaumaa kolmen vuoden ajan.
Alfauros David on johtanut 32-jäsenistä simpanssilaumaa kolmen vuoden ajan. © Yle Kuvapalvelu
Avarassa luonnossa alkaa BBC:n viisiosainen dokumenttisarja, jossa seurataan muun muassa simpanssien, keisaripingviinien, leijonien ja tiikereiden lauma- ja perhekäyttäytymistä.

Avaran luonnon Eläinmaailman dynastiat viisiosaisen dokumenttisarjan ensimmäisessä osassa Simpanssien suuri yksinäinen mennään Senegaliin, jossa alfauros David (kuvassa) on johtanut 32-jäsenistä simpanssilaumaa kolmen vuoden ajan. Davidin asema on kuitenkin koko ajan uhattuna, sillä laumassa on useita nuoria uroksia, jotka havittelevat sen paikkaa. Kerran David jo saakin kunnolla turpiinsa, minkä jälkeen sen on osoitettava poliittista oveluutta valloittaakseen takaisin asemansa laumanjohtajana.

Neljä vuotta tekeillä olleessa sarjassa on päästy nykytekniikan avulla varsin lähelle kuvattavia eläimiä, joten vaikutelma on lähes intiimi. Simpanssienkin ympäristöstä ja lajityypillisestä käyttäytymisestä onnistutaan antamaan hyvä kuva. Ideana on kertoa paitsi laumadynamiikasta, myös uhanalaisten eläinten yhä vaikeammaksi käyvästä eloonjäämistaistelusta kutistuvassa ja köyhtyvässä luonnossa.

Toisessa jaksossa siirrytään simpanssien kuumasta maailmasta keisaripingviinien kohtaamaan hyytävään kylmyyteen.

Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat, la 9.11. klo 18.43 Tv1

Lue myös: Avara luonto -dokumentissa näyttäytyvät Etelämantereen vaativat olosuhteet