BBC-dokumentti paljastaa: EU:ssa valmistettuja valvontaohjelmistoja on myyty valtioille, jotka käyttävät niitä demokratiaa vastaan

Jaa artikkeli
Isoveli valvoo nyt ihan oikeasti, sillä netti ja älypuhelimet mahdollistavat kansalaisten sähköposti-, tekstiviesti- ja puhelinliikenteen tarkan seurannan. © Yle Kuvapalvelu
Massatarkkailu tekee datasta voimakkaan aseen. Tarkkailua helpottaa, että suurella osalla on taskussaan oma vakoilijansa, puhelin. BBC:n laatudokumentti pureutuu aiheeseen.

Uusilla teknologioilla voi haarukoida haluttua tietoa vaikka yhden kansan tuottamasta nettikommunikoinnista. Tällaiset toimet hyväksytään yleisesti, jos vakoiltavana on terrori-iskuja suunnitteleva järjestö.

BBC:n reportaasi viime vuodelta kuitenkin käy läpi, miten EU:ssa valmistettavia teknologioita voidaan käyttää demokratiaa tavoittelevien liikkeiden kukistamiseen.

Dokumentin tutkiva journalisti, BBC:n toimittaja Nawal Al-Maghafi on raportoinut Lähi-idästä vuodesta 2012. Jemeniläis-brittiläinen toimittaja on käsitellyt esimerkiksi Pohjois-Afrikan elinkauppaa ja uusimmassa dokumentissa Escaping Europe Syyrian pakolaisia. Amnesty myönsi hänelle mediapalkinnon tänä vuonna raporteista Jemenissä.

Hän saa runsaasti tietoa aktivisteilta ja Amnestylta, mutta valtioiden edustajat pysyvät hiljaa. Beirutissa teknologiasiantuntija näyttää Nawal al-Maghafille, miten joku valtio voi ottaa puhelimen haltuunsa haittaohjelmille vaikka etäyhteydellä. Puhelimen viestejä voi muuttaa ja sen kameralla ottaa kuvia.

Salatut viestitkin avataan

Aktivisti Ahmed Mansoor antaa muutamia kommentteja jatkuvasta tarkkailun alla elämisestä. Kuvausten jälkeen hänet vangittiin ilman oikeudenkäyntiä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Syynä ”valtion yhtenäisyyttä ja mainetta” vahingoittavan tiedon levittäminen sosiaalisessa mediassa. Hän arvosteli valtiota ihmisoikeusrikkomuksista.

Kansalaiset ovat terroristi-iskujen pelossa valmiita luopumaan yksityisyydestä, jos heille luvataan turvallisuutta. Tämä myös avaa lisää ovia kaikkien tarkkailuun ja vaikkapa mahdollisuudelle, että nettiselaustiedot tallentuvat väärien tahojen käytettäväksi. Salatut viestitkin voi avata uusilla teknologioilla.

Koskettaa myös Suomea

Nawal Al-Maghafi vierailee Tanskan Aalborgissa BAE Systemsin porteilla. Brittiläinen turvallisuusalan yritys valmistaa teknologiaa, jolla voi seurata vaikka koko maan viestintää, eräs entinen työntekijä paljastaa. Dokumentin ilmestymisen jälkeen BAE Systems on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Aalborgissa.

Arabikevään jälkeen esimerkiksi Saudi-Arabiassa on ostettu järjestelmiä, joiden kaappaamilla tiedoilla demokraattisempaa yhteiskuntaa vaatineet aktivistit on peloteltu hiljaisiksi.

Aihe koskee myös Suomea. EU:ssa on halua rajoittaa viestintävälineiden kauppaa, mutta esimerkiksi Nokia-Suomi ja Ericson-Ruotsi ovat vastustaneet sitä.

EU:ssa kiistellään jatkossa, miten vientitulot, demokraattiset arvot ja yksityisyys pidetään tasapainossa.

BBC-dokumentti: Vakoilun uudet keinot, 16.8, klo 22.55, TV1