Beck: Itkevä poliisi -elokuva ei ole kovinkaan realistinen mutta miellyttänee sarjan uskollisia faneja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Beck: Itkevä poliisi
Elokuvassa viranomaisia kritisoidaan rankasti ampumistapauksen jälkeen. © Johan Paulin/Produced by Filmlance International AB / mtv
Alex ja Martin tutkivat tapausta Martinin poliisiksi opiskelevan lapsenlapsen, Vilhelmin, avulla.

Ruotsalaisaviopari Maj Sjöwall ja Per Wahlö­ö kirjoitti vuosina 1965–75 sarjan yhteiskunnallisesti virittyneitä poliisiromaaneja, joiden päähenkilö on sittemmin jatkanut suosituissa televisioelokuvissa. Beck: Itkevä poliisi valmistui järjestysnumerolla 46, ja sarjan 25-vuotisuuden kunniaksi ovat uudet episodit työn alla.

Itkevän poliisin aihemaailma on kipeän moderni. ­Tarinan alussa on 14-vuotias nuori saanut surmansa poliisin toimesta, ja viranomaisia vastaan kohdistetut mielenosoitukset eskaloituvat: kohta isketään poliisi­kokelaita kuljettavaan bussiin.

Beck (Peter Haber) ja luvalla sanoen pieneltä ja toistaitoiseltakin vaikuttava poliisijoukko selvittää tapausta. Tarina kuitenkin laahustaa läpitarvottuja latuja eikä sen käänteitä pysty pitämään uskottavina, saati että kerrontaan tarttuisi sitä karhean realistista kosketuspintaa, jolla lajityypin parhaat työt erottuvat massasta.

Elokuva elää omassa televisiodramaturgisessa viihdetodellisuudessaan, joka miellyttänee lähinnä sarjan uskollisia ystäviä.

Beck: Itkevä poliisi, perjantai 25.11. klo 22.35, MTV3 

X