Birdman vie Hollywoodista New Yorkin Broadwaylle mustan huumorin kera

Jaa artikkeli
Michael Keaton on entinen supersankarinäyttelijä Riggan Thomson.
Välillä fantasiajaksoihinkin karkaava elokuva etenee kuin yhtenä tauottomana kamera-ajona.

Vuonna 1963 syntynyt meksikolaisohjaaja Alejandro González Iñárritu toimi muusikkona ja radio-ohjelmien tekijänä ennen kuin siirtyi elokuvan pariin.

Hollywoodista ja sen tähdistä löytyi onnekkaasti oitis yhteistyökumppaneita valtavirrasta poikkeaville kunnianhimoisille draamoille, joista Birdman (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance, USA 2014), edeltäjiään kokeellisempi työ, voitti neljä Oscariakin.

Taitelijakuvaus Broadwayn parrasvaloista

New Yorkin Broadwaylle sijoittuvassa, teatterimaailmaa riekaleiksi repivässä taiteilijakuvauksessa aikoinaan elokuvien supersankaria esittänyt näyttelijä (ironisesti Batmanina muistettava Michael Keaton) ohjaa näyttämösovitusta Raymond Carverin tekstistä, ongelmallisimpana kumppaninaan peruutuspestin saanut sietämätön metodinäyttelijä (Edward Norton).

Välillä fantasiajaksoihinkin karkaava elokuva etenee kuin yhtenä tauottomana kamera-ajona, ja sen musiikkinakin kuullaan vain jazzrumpalin livesoittoa.

Raastavista tuokioista huolimatta kokonaisuus jää epätasaiseksi, motiiveissaan ja osumatarkkuudessaan huojuvaksi repäisyksi. ✪✪✪½

Birdman, la 24.3. klo 21.20 Teema & Fem

X