Blackport-sarjasta löytyy uskottavaa ihmiskuvausta, mustaa huumoria ja hieman trillerinkin vetovoimaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Blackport
Kahdeksanosainen islantilaissarja sijoittuu vuosiin 1983 - 1991. © Yle
Kaveriporukka ostaa troolarin ja kalatehtaan ja luo kala-alan yrityksen, joka kasvaa kohisten, mutta myös natisee liitoksissaan.

Uusintana esitettävä Blackport on hieno esimerkki islantilaisesta laatudraamasta. Kahdeksanosaisesta sarjasta löytyy uskottavaa ihmiskuvausta, mustaa huumoria ja hieman trillerinkin vetovoimaa. Tunnelma viritetään käyntiin jo heti ensimmäisessä kohtauksessa.

Tapahtumapaikkana on pieni ja syrjäinen kalastuskylä Islannin Länsivuonoilla 1980-luvun alussa. Siellä kunnanjohtaja Jón (Gísli Örn Garðarsson) ja hänen veljensä Torfi (Ingvar Sigurdsson) ovat ostamassa troolaria, jotta voisivat perustaa varustamon. Alus olisi myös elintärkeä tuhannen asukkaan kunnan taloudelle. Mutta ennen kuin nimet päätyvät sopimuspaperiin, tapahtuu jotain odottamatonta.

Blackport lomittaa näppärästi tapahtuma-aikansa todelliset yhteiskunnalliset käänteet osaksi tarinankerrontaa. Sarja on kuin maanläheistä, sammakkoperspektiivistä nähtyä historiankirjoitusta. Pääosassa on tavallinen ihminen, joka yrittää elää omaa elämäänsä­ maailmanmullistusten keskellä.

Blackport, sunnuntai 22.1. klo 23.05, Teema & Fem

X