Blinded by the light on täräyttävä kasvukertomus ja kunnianosoitus Bruce Springsteenille

Jaa artikkeli
Blinded by the light
Viveik Kaira näyttelee Bruce Springsteenin musiikista inspiroituvaa poikaa. © Warner Bros. Entertainment Inc. / Yle
Blinded by the light -leffassa aasialaisperheen poika löytää Bruce Springsteenin lauluista ilmaisukeinon omille unelmilleen ja patoutumilleen

Blinded by the Light on brittiläinen draamakomedia vuodelta 2019. Viveik Kaira on poika paikallaan Lutonissa lukiota käyvänä pakistanilaistaustaisena Javedina, jota työläisrokkari Bruce Springsteenin musiikki alkaa puhutella suoraan kuin salaman iskemänä. Muuten ympärillä kumisee ontoin kasaripop. Omaksi koetun rockin valtaisaa merkitystä ihmiselle ei kenties ole kuvattu elokuvissa yhtä messevästi kuin Brucen kappaleista kaiken irti ottavassa Blinded by the Lightissa.

Heruttelu nuorukaisen Springsteen-suhteesta on vastustamatonta. Maustelisänä ohjaaja Gurinder Chadha tyylittelee kohtauksia Bollywood-elokuvien runsaudella. Täräyttävä leffa ei ihan pidä koko lupausta jälkipuolen melodramaattisen kyynelehtimisen aallokoissa.

Chadha iski nappiin jo futisaiheisella Parempi kuin Beckham -elokuvalla (2002) ja on hakenut yhtä mainiota monikulttuurista ristivetoaihetta aasialaisten elämästä Briteissä. Elokuva perustuu Sarfraz Manzoorin kirjaan Springsteenin sanoman koskettamista pakistanilaisnuorista.

****

Blinded by the Light, pe 17.9. klo 22.25, Teema & Fem

X