Bob Dylan -dokumentti on henkeäsalpaavan vangitseva taltiointi kulttuurin murroksesta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Karismaattinen laulaja/lauluntekijä Bob Dylan täyttää 80 vuotta 24.5. © White Light International Media Ltd / Yle
Kosolti musiikkidokumentteja tehneen Murray Lernerin ohjaus koostaa yhteen lähes kosketusetäisyydeltä kuvatut Bob Dylanin esiintymiset Newportin folkfestivaaleilla 1963-65, sekä päiväsajan että iltapimeän konsertit.

Bob Dylan -dokumentin kronologisesti etenevässä musiikkitaltioinnissa todistetaan nuoren taiteilijan esityksellistä kypsymistä, mutta myös jotain vielä paljon suurempaa: heti symbolista ja pian historialliseksi merkityksellistynyttä kulttuurista murrosta.

Sukupolvensa omatuntona palvottu folkprofeetta riuhtaisi itsensä irti puristien vaatimuksista, ja järkytti buuaavaa yleisöä marssittamalla taakseen The Butterfield Blues Bandin ja tulevan The Bandin soittajistosta koostuvan sähköisen kokoonpanon.

Ele ja vaikutus olivat räjähdyksenomaisia. Koko dokumentti – jota ei pilata jälkikäteisselityksillä – on yksinkertaisesti henkeäsalpaavan vangitseva. Erityiskiitos Ylelle siitä että kerrankin laulutekstit, musiikin historian ikonisimpiin kuuluvat, on käännetty helposti seurattaviksi, asialla Kalle Niemi.

Bob Dylan: The Other Side of the Mirror, la 22.5. klo 20.00, Teema & Fem 

 

X