Harmaasävyinen Boy Erased on ahdistava kuvaus homoseksuaalin elämästä raamattuvyöhykkeellä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lucas Hedges näyttelee Boy erased -elokuvassa
Lucas Hedges näyttelee poikaa, jonka homoseksuaalisuus on liikaa Nicole Kidmanin näyttelemälle äidille. © TV5
 USA:n kiihkouskovaisella raamattuvyöhykkeellä ollaan sitä mieltä, että homoseksuaalisuudesta pitää ”parantua”. Heteroksi pitää siis myös Jaredin kääntymän elokuvassa Boy erased.

Manchester by the Sea -elokuvasta tuttu Lucas Hedges esittää pastori-autokauppiaan poikaa Jaredia, jolla on tyttöystävä ja jonka college-kaveri raiskaa. Boy erased -elokuvassa Russell Crowe ja Nicole Kidman näyttelevät tämän vanhempia, jotka vakaumuksensa mukaisesti lähettävät Jaredin kristilliseen laitokseen muuttumaan.

”Eheytys” on irvokas termi puoskaroinneille, joilla kasvavan nuoren mieli yritetään murtaa. Niinä hetkinä  elokuva tuo mieleen mielisairaalakuvausten klassikon Yksi lensi yli käenpesän.

Laitoksen vimmaisen johtajan roolin ohjaaja Joel Edgerton varasi itselleen. Kytevä ahdistus on harmaasävyisen elokuvan päällimmäisin tunne. Niukasti mitään hyvää Jared pääsee omasta seksuaalisuudestaan kokemaan, mutta juuri se taitaa olla noilla seuduilla monen nuoren kohtalo. Siksi turhauttaa, että juuri Jaredin vanhempien ymmärtämiseen käytetään niin paljon aikaa.

***

Boy erased, su 9.5. klo 21.00, TV5

X