Bushien valtakausi, Hillary Rodham Clinton: Voimapari vs. dynastia

Uudet dokumenttisarjat kertaavat, millä keinoilla Hillary Clinton ja Bushien klaani tavoittelivat valtaa. Vastustajat muistuttavat toisiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bill ja Hillary Clinton rentoutuvat vuoden 1992 presidentinvaalikampanjan aikana.

Uudet dokumenttisarjat kertaavat, millä keinoilla Hillary Clinton ja Bushien klaani tavoittelivat valtaa. Vastustajat muistuttavat toisiaan.
Teksti: Tero Kartastenpää

Ohjaaja Nanette Burstein soittaa punkia Hillary Clintonin vaihtuvien naamojen tahtiin. Se on päälle liimattua kapinallisuutta päättäjälle, joka on pyrkinyt vaikuttamaan tiukalla argumentoinnilla. Hillary Clinton on toivonut ohjaajan näyttävän vaiheensa esimerkkinä naisten muuttuneesta elämästä. Hän on saanut niellä paljon moskaa.

Neljän tunnin dokumenttisarja entisestä ulkoministeristä tuli ensi-iltaan alkuvuodesta Sundancen filmifestivaaleilla, joilla Burstein on aiemminkin saanut huomiota. Burstein tunnetaan American Teen -dokumentista (2008), mutta hän on ohjannut myös romanttis-komediallista fiktiota. Hillary Rodham Clinton on traaginen rakkaustarina vallasta. Vuosikymmenien väännöt politiikassa käydään läpi huolella, mutta aina palataan viimeiseen taistoon Donald Trumpia vastaan.

Bill pidetään aisoissa

Ongelmia oli. Juuri tätä enempää Hillary ei sano miehensä, demokraattipresidentti Bill Clintonin skandaaleista. Kilpakumppani Bernie Sandersia hän löylyttää.

”Kukaan ei pidä hänestä. Kukaan ei halua työskennellä hänen kanssaan.”

Tämä lyhyt sitaatti on noussut otsikoihin. Se on harmittanut Clintonia, joka antoi 35 tuntia haastatteluaikaa Bursteinille.

Samat lapsuudenystävät kertovat samat tarinat kuin neljä vuotta sitten vaalien aikaan. He korostavat, että Hillary on poikkeus, sanoivat vastustajat mitä tahansa.

Bill Clintonin annetaan puhua vasta yli puolen tunnin jälkeen. Pariskunnasta tuli toisiaan tasapainottava Arkansasin superpari, mutta nyt painolasti-Bill saa jäädä sivuhahmoksi. Ex-ykköspresidenttiehdokas Hillary on alkanut hyväksyä, että jotkut asiat vaan menivät pieleen, osittain hänen oman järkähtämättömyytensä takia.

Saaga rakennettiin sodalle

Myös Clintonien vastavoima Bushit menivät valtatauolle vuonna 2016, kun ex-kuvernööri Jeb Bush putosi nopeasti esivaaleissa.

CNN teki kuusiosaisen sarjan Bushien dynastiasta viime vuonna. Jos Hillary-sarjassa aistii vielä kipinän vaikuttaa, Bush-dokumentti on historiaa kestävän kivipaasin nakuttelua. Valtataistoissa samat asiat toistuvat: ajoitukset, yllätykset ja sukulaisten rasitteet.

Sarjassa dramatisoidaan, kuinka George H.W. Bush selviää sotasankarina Tyyneltämereltä. Tälle tarinalle rakennettiin Bushien suurta saagaa. Samankaltainen tarina kerrottiin Suomessa monimuotoisemmin Ylen Koivisto-sarjassa. Myös Bushin kirjekaveri Mauno Koivisto otti sodasta vaikutteita päätöksiinsä.

Sarja on virallinen perhe-elämäkerta, jossa vastoinkäymiset ovat voitettavia esteitä ja hankaluudet selityksiä myöhemmälle suuruudelle. Bush vanhemmalla oli niskassaan jo isänsä, miljonääri Prescott Bushin painolasti. Puhumassa on Bush vanhemman vähäisesti julkisuudessa olleita veljiä, poikia ja pojantyttäriä. Perhe joka leikkii ja rukoilee yhdessä, pysyy yhdessä, vaalimainokset sanoivat.

Kovuus on taktiikka

Konservatiivisuuteen kääntyminen on toistuva käänne Bushien sukuhistoriassa. Valta on aina tullut kovemmilla arvoilla kuin republikaaniperhe on teemoikseen suunnitellut.
Clintoneilla taas tarramaiset skandaalit ovat vieneet huomion heidän aikeiltaan auttaa ihmisiä. He ovat usein kompastuneet omaan erinomaisuuteensa.

Sukunimi ei aina auta. Vaikka joku perheestä saa suurta valtaa, joku jää siitä katkeruuteen asti paitsi.

Bushien valtakausi, ti 2.6. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Hillary Rodham Clinton, to 4.6. klo 21.05 Tv1

Lue myös: Steve Bannon ja Euroopan populistit: Dokumentti seuraa oikeistopopulistin toimintaa Trumpin valtaannousun jälkeen

X