Carmen – tunnetuimpiin oopperoihin kuuluva rakkaus- ja mustasukkaisuustarina

Jaa artikkeliTilaa Seura
Carmen oli osa Tampere-talon 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.
Carmen oli osa Tampere-talon 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. © Petri Nuutinen/Yle Kuvapalvelu
Carmen on yksi suosituimmista oopperoista. Siinä on kaikki viihdyttävän oopperan ainekset: rakkaus, intohimo, kuolema ja tarttuvat aariat.

Marco Bjurströmin ohjaama, helmikuussa 2020 ensi-iltaan tullut Carmen oli osa Tampere-talon 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. Se jäi myös yhdeksi viimeisistä esityksistä, ennen kuin Tampere-talo sulki muiden kulttuurilaitosten tavoin ovensa koronaepidemian levitessä.

Maailman tunnetuimpiin oopperoihin kuuluva rakkaus- ja mustasukkaisuustarina Carmen sai ensiesityksensä Pariisissa 1875. Oopperan yhteydessä on tapana mainita tragedia sen taustalla: säveltäjä George Bizet kuoli kolme kuukautta ensiesityksen jälkeen eikä ehtinyt nähdä teoksensa nousua suosioon.

Bjurström sanoo oman versionsa tiimoilta tehdyssä haastattelussa, että halusi ohjata ”matalan kynnyksen oopperan”, jota on helppo tulla katsomaan, vaikkei olisi lajiin aiemmin vihkiytynytkään. Hän kertoo myös tuoneensa esityksen lavastukseen, pukuihin ja valaistukseen Broadway-henkistä runsautta. Oopperan visuaalisen ilmeen ovat hänen kanssaan luoneet lavastaja Kati Lukka, pukusuunnittelija Erika Turunen ja valosuunnittelija Ville Syrjä.

Georges Bizet: Carmen, su 12.4. klo 13.05 Yle Teema & fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Paljain jaloin puistossa -komedia kuvaa avioparin hankaluuksia ja intohimoa

X