Chaplin vastaan FBI: Dokumentti avaa FBI:n vainoa Charles Chaplinia kohtaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Chaplin vastaan FBI, Charles Chaplin.
Chaplin vastaan FBI, Charles Chaplin. © Alamy Stock Photo/Yle
Patrick Cabouat’n ranskalainen dokumentti Chaplin vastaan FBI kertaa arkistotietojen avulla Hooverin Chapliniin kohdistamaa vainoa. Samalla se on Chaplinin uran sekä Yhdysvaltojen 1900-luvun puritaanisten ja konservatiivisten asenteiden ja valvontapyrkimysten historiikki.

Elokuvantekijä ja koomikko Charles Chaplin saapui Yhdysvaltoihin Britanniasta 1910 ja loi seuraavan vuosikymmenen aikana suosionsa mykkien komedioiden kulkurihahmollaan.

Maailma rakasti Chaplinia, mutta niin ei tehnyt Yhdysvaltojen keskusrikospoliisin FBI:n johtaja J. Edgar Hoover, joka piti Chaplinia kommunistina. Niinpä FBI vainosikin Chaplinia vuodesta 1922 aina 1970-luvulle asti. Vainosta kertoo dokumentti Chaplin vastaan FBI.

Dokumentissa esiteltävät Chaplinin ja muiden liberaaleja ja humaaneja arvoja edustaneiden taiteilijoiden kohtalot peilautuvat kiinnostavasti nyky-Yhdysvaltojen kaaokseen, jossa äärivanhoilliset voimat eivät enää tyydy hyödyntämään löysiä lakipykäliä tavoitteensa saavuttaakseen vaan turvautuvat suoranaisiin valheisiin ja väkivaltaankin. Yhdysvalloista 1950-luvulla käytännössä karkotettu Chaplin palasi riemusaatossa maahan 1972, ja vain kuukautta myöhemmin oman uransa skandaaleihin ryvettänyt Hoover kuoli sydänkohtaukseen.

Chaplin vastaan FBI, ti 9.3. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Murdoch: Mediadynastia vallan ytimessä kertaa Rupert Murdochin mediaimperiumin vaiheita

X