Charité -sarja kertoo maineikkaan berliiniläissairaalan lääkärien ja hoitajien vaiheista 1880-luvulla

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti: Pertti Avola

Saksalaisen Charité-sarjan ensimmäinen kuuden jakson tuotantokausi kertoi maineikkaan berliiniläissairaalan lääkärien ja hoitajien vaiheista 1880-luvulla sekoittaen todellisia ja fiktiivisiä hahmoja.

Sarjan ideana on kertoa Charité-sairaalasta eri aikakausina. Toisella tuotantokaudella onkin hypätty jo 50 vuotta eteenpäin 1940-luvun alkuun, jolloin Saksassa valtaa pitivät natsit ja toinen maailmasota riehui Euroopassa.

Keskushenkilöitä ovat nuori lääkäripariskunta Anni ja Artur Waldhausen sekä Annin veli, amanuenssi Otto Marquardt. Keskeisenä teemana ovat sairaalahenkilökunnan moraaliset ongelmat – tai niiden puute! – natsi-ideologian vaatimusten edessä. Jälleen tarinassa tuodaan fiktiivisiä ja todellisia historian hahmoja yhteen.

Huolellisesti tuotettu Charité toimii sekä koukuttavana juonisarjana että saksalaisena tilintekona ruman menneisyyden kanssa, etenkin lääketieteen näkökulmasta. Natseja ja heidän aatteitaan kyseenalaistetaan hoitohenkilökunnan omissa piireissä, mutta ei missään tapauksessa julkisesti. Ja jotkut toki syleilevät niitä epäilyksittä.

Sarjan käännösteksteissä on käytetty niitä suomenkielisiä lääketieteellisiä termejä, jotka 1940-luvulla olivat käytössä. Niinpä esimerkiksi nykyinen lonkkamalja on käännöstekstissä lonkkamaljakko.

Charité, to 9.5. klo 20.00 Yle Teema & fem

X