Coco -animaatiossa kuolemaa käsitellään hyvinkin koomisesti

Länsimaalaiselle katsojalle manan majoille sijoittuva Coco voi olla avartavakin kokemus. Kuolema on kiinteä osa lastenelokuvien kuvastoa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Cocon pääosassa on mariachiksi haaveileva meksikolainen poika Miguel

Länsimaalaiselle katsojalle manan majoille sijoittuva Coco voi olla avartavakin kokemus. Kuolema on kiinteä osa lastenelokuvien kuvastoa
(Päivitetty: )
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Kuolema saattaa aluksi tuntua sopimattomalta aiheelta Coco -piirroselokuvaan. Mutta tarkemmin ajateltuna asia ei olekaan niin yksioikoinen. Bambi (1942), Prinsessa Ruusunen (1959) ja Leijonakuningas (1994) ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten kuolema, vieläpä väkivaltainen sellainen, on kiinteä osa lastenelokuvien kuvastoa.

Manan majoilla liikuskellaan myös Disney-Pixarin tv-ensi-iltansa saavassa animaatiossa. Pääosassa on mariachiksi haaveileva meksikolainen poika Miguel. Sattuman kautta hän joutuu kuoleman maahan. Siellä hänelle alkaa hiljaa avautua sukunsa vaiettu salaisuus.

Animaation viehättävyys on siinä, että se näkee kuoleman täysin luonnollisena asiana. Teemaa käsitellään välillä hyvinkin koomisesti. Kauneimpana nousee esiin ajatus siitä, miten ihminen elää niin kauan, kun hänet muistetaan.

****

Coco, ke 1.1. klo 18.55 Nelonen

Lue myös: Ihana jouluanimaatio Klaus on tarina sulkeutuneesta leluntekijästä Klausista

X