Cold Courage: Ruotsalaistähti Sofia Pekkari opetteli suomea

Jaa artikkeliTilaa Seura
Cold Courage -sarjan pääroolia esittävä Sofia Pekkari on näytellyt aiemmin muun muassa sarjoissa Murha Sandhamissa ja Päivät joina kukat kukkivat sekä Tukholman Dramaten-teatterissa. Hänen äänensä saattaa olla tuttu myös ruotsinkielisten äänikirjojen kuuntelijoille.
Cold Courage -sarjan pääroolia esittävä Sofia Pekkari on näytellyt aiemmin muun muassa sarjoissa Murha Sandhamissa ja Päivät joina kukat kukkivat sekä Tukholman Dramaten-teatterissa. Hänen äänensä saattaa olla tuttu myös ruotsinkielisten äänikirjojen kuuntelijoille. © Viaplay
Sofia Pekkari näyttelee Cold Courage -jännityssarjassa muutamia kohtauksia suomeksi, vaikkei puhu kieltä ollenkaan.

Ruotsalaisnäyttelijä Sofia Pekkari esittää Cold Courage -sarjassa Liaa, jonka Pihla Viitalan näyttelemä Mari värvää mukaan poliittiseen aktivistiryhmään. Lian ja Marin välille kehittyy erikoinen ystävyys, johon sekoittuu valtataistelua ja monitahoisia moraalisia kysymyksiä.

Näyttelijäkaksikko ystävystyi kuvauksissa huomattavasti mutkattomammin kuin roolihenkilönsä.

”Meillä oli Pihlan kanssa todella hauskaa yhdessä. Hän on niin älykäs ja kiinnostunut kaikesta, hänellä on koko ajan silmät ja korvat auki. Tyttäremme ovat samanikäisiä, ja hekin tutustuivat kuvauksissa käydessään”, Pekkari kertoo.

Pekkari kiittää Viitalaa myös avusta suomenkielisten repliikkien kanssa. Cold Courage tapahtuu pääosin Lontoossa, ja roolihenkilöt puhuvat suurimman osan ajasta englantia. Suomalaissyntyiset Mari ja Lia vaihtavat kuitenkin joitakin sanoja suomeksi.

Vaikka Pekkarin sukunimi on suomalainen, hän itse on pesunkestävä göteborgilainen. Pekkarin äiti on syntynyt Kiirunan lähellä Tornionlaaksossa.

”En puhu sanaakaan suomea, mutta meänkielen nuotti on minulle tuttu. Ajattelin, että voin hyödyntää sitä roolissani. Sain Cold Couragea varten kielivalmentajan, ja Pihla, Elmer Bäck ja tuottaja Pauli Pentti olivat minulle kuvauksissa korvaamaton tuki.”

”Onneksi Lialle kirjoitettiin lisäksi taustatarina, jonka mukaan hän on asunut suurimman osan elämästään Ruotsissa, ja se kuuluu hänen puheessaan.”

Cold Courage: Väljä sovitus Pekka Hiltusen dekkareista

Kahdeksanosainen Cold Courage perustuu Pekka Hiltusen dekkarisarjaan, mutta ei ole suora sovitus kirjoista. Lian taustan lisäksi käsikirjoittajat muokkasivat sarjan pääjuonta viime vuosien tapahtumien pohjalta.

Brexitin kärjistämä brittiläisten kahtiajako ja oikeistopopulismin nousu ovat keskeisiä teemoja Cold Couragessa, ja myös #metoo-liike näkyy käsikirjoituksessa.

”Käsikirjoittajat joutuvat aina tekemään valintoja sen suhteen, mitä tarinassa korostetaan. Nykyaikaan sijoittuvassa draamassa olisi hankala sivuuttaa ajan poliittisia teemoja, sillä politiikka on kaikkialla ympärillämme”, Pekkari toteaa.

Lämpimiä muistoja Kajaanista

Kansainvälisenä yhteistuotantona tehty Cold Courage kuvattiin pääosin Irlannissa ja Belgiassa, mutta tuotanto vietti muutamia päiviä myös Lontoossa ja Kajaanissa.

Kajaanissa kuvausryhmä vieraili reilu vuosi sitten.

”Mieleeni jäivät kaunis kevättalvinen sää ja hieno taidemuseo. Kajaanissa pääsin myös tapaamaan loistavia suomalaisia näyttelijöitä, kuten Rea Maurasen, Jonna Järnefeltin ja Jussi Nikkilän.”

Pekkari nautti ylipäätäänkin työstä kansainvälisen työryhmän kanssa.

”Ei näin isoja tuotantoja eikä näin kiinnostavia rooleja joka päivä tipahda syliin. Kokemus oli kaikin tavoin mahtava, vaikka se oli tietysti rankkaa, että jouduin olemaan pitkiä aikoja pois kotoa. Onneksi minulla on ihana aviomies, joka huolehti lapsista.”

Pekkarin kuopus oli kuvausten aikaan puolitoistavuotias.

”Hän heräsi joka aamu kello neljä. Saatoin soittaa kotiin aamuviideltä lopetettuani kuvaukset, ja he olivat olleet hereillä jo tunnin.”

Cold Courage, to 13.8. klo 22.00 Fox

Lue myös: Draamasarjassa 22 heinäkuuta käydään läpi Oslon terrori-iskun jälkipuintia

X