Corona film club on elokuvallinen kronikka ja kepeä raapaisu koronavuodesta

Jaa artikkeli
© Mantaray Film Ab / Yle
Korona on rajoittanut ihmisten elämää rankasti eri puolilla maailmaa. Stina Gardellin dokumentti Corona Film Club antaa hieman kuvaa siitä, kuinka koronan ovat kokeneet elokuvantekijät.

Ruotsalainen elokuva-alan ja –kritiikin veteraani Stig Björkman (s. 1938), muun muassa hienon Ingrid Bergman – omin sanoin -dokumentin tekijä, viettää aikaa eristyksissä kotonaan. Hän katsoo vanhoja elokuvia, kokoaa elokuvaesseiden kokoelmaa ja soittelee videopuheluita elokuvatutuilleen ympäri maailmaa.

Björkmanin tietokoneen ruudulla käväisevät mm. Isabella Rossellini, John Sayles, Alicia Vikander ja Joyce Carol Oates. Kaikki he ovat kokeneet korona-ajan omalla tavallaan. Kun yksi on ollut hyvillään rauhasta ja hiljaisuudesta, on toinen ahdistunut pahemman kerran. Björkmanille keskustelut tuntuvat antavan varmuutta siitä, että vanha maailma on yhä tallella vaikkakin toistaiseksi saavuttamattomissa.

Corona Film Club on pohjimmiltaan aika kepeä raapaisu tärkeästä aiheesta, mutta epäilemättä sillä on jatkoelämää yhtenä korona­vuosien elokuvallisista kronikoista. Björkmanin steppailut valaistulla katolla ja muu samanlainen oheistoiminta tuntuu elokuvan turhalta pidentämiseltä.

Corona film Club, su 12.9. klo. 21.30, Teema & Fem 

X