Davosin foorumin kulisseissa: Mitä foorumin kulisseissa todella tapahtuu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg.
Ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg. © Yle kuvapalvelu
Davosin foorumi on Klaus Schwabin luomus, jonka piti parantaa maailmaa dialogin avulla. Davosin foorumin kulisseissa syventyy tapahtuman kulisseihin.

Ulkolinjan dokumentissa Davosin foorumin kulisseissa päästään syventymään kokouksen sisältöön. Tuhannet yksityiskoneet lennättävät vaikuttajia Davosiin puhumaan ilmastonmuutoksesta. Päättäjien poseeraus korostuu, kun ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg (kuvassa) saapuu junalla pukumiesten keskustelukerhona tunnettuun Maailman talousfoorumiin.

Sveitsiläisen taloustieteilijän Klaus Schwabin perustaman tapahtuman valmistelua seurataan vuosina 2018 ja 2019. Nyt 81-vuotias Schwab on uransa lopulla valmis päästämään kamerat kulisseihin. Vaikka palkittu saksalaisdokumentaristi Marcus Vetter on saanut ovet auki kokoushuoneisiin, elokuva paljastaa lähinnä keskustelemisen vaikeuden. Totuus näyttäytyy hetkittäin puheen tauoissa ja pienissä ilmeissä.

Termillä Davos-mies on viitattu kansainväliseen talousihmiseen, jolle kansalliset velvoitteet ovat este bisneksille. Greenpeacen johto pohtii, että Davosissa on paikalla ”vihollisia”, mutta heitä on niin paljon, että paikassa kannattaa käydä kertomassa totuutta ilmastonmuutoksesta. Trumpia, Trudeuta ja Macronia kiinnostaa enemmän omakehu. Kiehtovinta on seurata, miten kohteliaan kyräilyn keskellä Schwab asettaa sanansa sveitsiläisen tarkasti.

Ulkolinja: Davosin foorumin kulisseissa, to 23.1. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Amerikkalainen dokumenttisarja Diktaattorien työkalut esittelee kuusi 1900-luvulla hallinnutta diktaattoria

X