Dokumentaarinen fiktioelokuva Ensimmäinen kuunkävijä kertoo onnistuneesta avaruuslennosta, joka tehtiin muka vuonna 1938

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ensimmäinen kuunkävijä
Ensimmäinen kuunkävijä on dokumentaarinen fiktio miehitetystä avaruuslennosta. © YLE KUVAPALVELU

Sekä hillitysti parodisten että kuolemanvakavien näennäisdokumenttien lajityyppi alkoi kasvaa kuvitteellisesta rockyhtyeestä kertovan Spinal Tapin (1984) menestyksen myötä. Kerrontamuodon variaatioita on hyödynnetty eri maissa ja kulttuureissa, mutta onnistuneimpina ja suosituimpina erottuvat usein viihdekulttuuriset satiirit.

Aleksei Fedorchenkon ohjaamassa näennäisdokumentissa poraudutaan Neuvostoliiton salaiseen 1930-luvun avaruusohjelmaan. Chilestä löytyvien todisteiden ja Stalinin aikakauden vakoiluarkistojen myötä tutkijoille alkaa paljastua historian pimentoon jäänyt pioneerityö.

Sankarikosmonautti, kapteeni Ivan Harlamov oli käynyt Kuussa jo vuonna 1938, mutta ei Maahan palattuaan kyennyt tai päässyt kertomaan saavutuksesta. Lopulta oli helpompaa tai parastakin vaieta.

Tiettävästi jotkut venäläiset tiedotusvälineet pitivät näennäisdokumenttia totena. Hienovaraisella poliittisella satiirilla voideltu teos on palkittu monilla elokuvafestivaaleilla.

Ensimmäinen kuunkävijä, ke 5.9. klo 21.45 Yle Teema & fem

X