Dokumentissa Numero 387 yritetään palauttaa hukkuneille heidän henkilöllisyytensä

Dokumentissa Numero 387 ei ole kyse fiktiivisestä viihteestä, vaan karusta todellisuudesta vailla hohdokkaita loppuratkaisuja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ohjelman nimi viittaa erään uhrin luettelonumeroon.

Dokumentissa Numero 387 ei ole kyse fiktiivisestä viihteestä, vaan karusta todellisuudesta vailla hohdokkaita loppuratkaisuja.
Teksti: Arto Pajukallio

Aiemmin useita venäläisaiheita käsitellyt ranskalainen Madeleine Leroyer työsti Välimeren pahimman tragedian jälkiselvittelyihin paneutuvan dokumentin Numero 387. Huhtikuussa 2015 yli sadan kilometrin päässä Libyan rannikosta upposi alus. Muutama kymmen onnekasta pelastui, yli 800 lähinnä Afrikan sarven eri maista lähtenyttä pakolaista hukkui.

Vuotta myöhemmin hylky – jonka uumenissa oli vielä yli 500 ruumista – nostettiin meren pohjasta ja kuljetettiin sisilialaiseen sotilastukikohtaan. Siellä rikospatologi Cristina Cattaneo (kuvassa) tutkijaryhmineen uurasti selvittääkseen kuolleiden tarkemman lukumäärän ja uhrien henkilöllisyydet.

Ohjelman nimi viittaa erään uhrin luettelonumeroon. Hänestä jäi jäljelle vain vaatteita ja henkilökohtaisia tavaroita, joiden avulla arvoitusta lähdetään ratkomaan. Salapoliisitehtävään vertautuva operaatio vaatii aikaa ja yhteistyötä lukemattomien eri tahojen ja henkilöiden kanssa. Kyse ei ole fiktiivisestä viihteestä, vaan karusta todellisuudesta vailla hohdokkaita loppuratkaisuja.

Numero 387, su 26.1. klo 21.45 Yle Teema & Fem

Lue myös: Chevalier -elokuva on nerokas kuvaus mieskulttuuriin rakennetusta kilpailemisen pakosta

X