Dokumentti Dinosaurus: henkilökuva Rauni Mollbergista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Dinosaurus.
Dinosaurus. © Raimo Paananen/Yle
Rauni Mollbergin käyttämää henkistä ja fyysistäkin väkivaltaa hyödyntäneitä työmetodeja ei hyväksyttäisi tämän päivän arvomaailmassa. Dokumentissa Dinosaurus puheenvuoron saavat kollegat ja levittäjät, tutkijat ja kriitikot.

Veikko Aaltonen oli käsikirjoittajana ja apulaisohjaajana Rauni Mollbergin (1929–2007) merkkitöissä Milka ja Tuntematon sotilas. Aaltosen oma kertojanääni kuljettaa hänen Mollbergista ohjaamaansa pitkää dokumenttielokuvaa Dinosaurus. Kuten Markku Koski haastattelussa toteaa, kuului Mollekin niihin sodan kokeneisiin miehiin, jotka jatkoivat sodankäyntiä elokuvanteossaan. Varhainen yhteistyökumppani Pirjo Honkasalo jatkaa tästä aiheesta. Mollen valtavan katsotun esikoiselokuvan Maa on syntinen laulu naispääosan esittäjä Maritta Viitamäki kertoo, miten välttyi vihaamasta ohjaajaansa.

Molle oli äärimmäisen intensiivinen ja vaativa taiteilija, jonka henkistä ja fyysistäkin väkivaltaa hyödyntäneitä työmetodeja ei hyväksyttäisi tämän päivän arvomaailmassa. Yhteistyökumppanien lisäksi puheenvuoron saavat kollegat ja levittäjät, tutkijat ja kriitikot. Yksittäisen taiteilijan henkilökuva avautuu poikkeukselliseksi syväleikkaukseksi kotimaisen elokuvan vaikeista vuosikymmenistä. Kulttuuriteko!

Dinosaurus, ke 17.3. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: The Mystery of DB Cooper: Lentokonekaappauksen mysteeri

X