Dokumentti: Francoise Gilot koki kammottavaa henkistä painostusta ja fyysistä väkivaltaa parisuhteessaan Pablo Picasson kanssa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pablo Picasso ja Francoise Gilot
Francoise Gilot oli 40 vuotta Pablo Picassoa nuorempi kun he tapasivat vuonna 1943. © Cornell Capa / International center of photography / Magnum Photos / Yle
Millainen oli kahden taiteilijan kymmenen vuotta kestänyt myrskyisä liitto, johon syntyi kaksi lasta?

Pablo Picasso ja Francoise Gilot -dokumentin katsominen tuntuu hirveältä. Dokumentin päähenkilö on taidemaalari Françoise Gilot, mutta hänen taiteestaan nähdään vain vilahduksia. Vasta aivan viime minuuteilla päästään Gilot’n omaan näyttelyyn, jossa taulut hehkuvat punaisina ja New Yorkin taide-eliitti poskisuutelee hymyilevää taiteilijaa. Merkittävästi enemmän nähdään Gilot’n entisen puolison Pablo Picasson töitä, ja kuten ohjelman nimestäkin saattaa päätellä, keskiössä on heidän suhteensa.

Gilot oli dokumentin mukaan ensimmäinen nainen, joka uskalsi sanoa Picassolle vastaan. Hän kuvaa itseään vahvatahtoiseksi ja omapäiseksi, mutta kertoo myös kokeneensa suhteessaan Picasson kanssa sekä kammottavaa henkistä painostusta että fyysistä väkivaltaa. Ja kun Gilot lopulta lähti liitosta, Picasso kosti yrittämällä tuhota hänen uransa.

Kylmäävintä dokumentissa on se, kuinka kepeästi naurahdellen Gilot tarinaansa kertoo. Se nauru ei yllä lähellekään silmiä, vaikka Gilot’n yhteisestä elämästä Picasson kanssa on jo puoli vuosisataa.

Pablo Picasso ja Francoise Gilot, lauantai 24.9. klo 20.00, Teema & Fem 

X