Dokumentti jazzmuusikko Jaco Pastoriuksesta, yhdestä maailman parhaimmista basisteista

Jaa artikkeli
Jaco Pastorius oli jazzmuusikko, instrumenttinsa roolin vallankumouksellinen uudistaja 70-luvun fuusiossa.
Jaco Pastorius oli jazzmuusikko, instrumenttinsa roolin vallankumouksellinen uudistaja 70-luvun fuusiossa. © Jaco Pastorius oli jazzmuusikko, instrumenttinsa roolin vallankumouksellinen uudistaja 70-luvun fuusiossa.
Muun muassa Weather Reportissa ja Joni Mitchellin kanssa soittanut Jaco Pastorius (1951-1987) häikäisi taidoillaan mutta kuoli traagisesti ja aivan liian varhain.

Nuorena Jaco tapasi esittäytyä sanomalla ”olen John Francis Pastorius III, maailman paras basisti”. Nauru loppui, kun ainutlaatuisen soittotekniikan kehittänyt, nauhattomaksi riisumastaan sähköbassosta hämmästyttäviä melodioita ja huiluääniryppäitä loihtinut virtuoosi alkoi soittaa. Hän ei enää sukunimeä tarvinnut.

Muusikko kuoli 35-vuotiaana syksyllä 1987 otettuaan väkivaltaisesti yhteen rock-klubin omistajan kanssa. Puistoissa yöpynyt bassonsoiton mullistaja oli monin osin tyrinyt uransa: kaksisuuntainen mielialahäiriö ja päihdeongelma ruokkivat tuhoisasti toisiaan.

Periaatteessa hän oli jazzmuusikko, instrumenttinsa roolin vallankumouksellinen uudistaja 70-luvun fuusiossa. Mutta yläruumis paljaana tanssinut ja instrumenttiaan ilmaan heitellyt muusikko käyttäytyi kuin rocktähti, ja rockmuusikoita hän myös innoitti.
Dokumentin toisena tuottajana toimi Metallican Robert Trujillo. Ohjelma ei sitä kerro, mutta hän myös rahoitti Jacon varastetun ensibasson palauttamista soittajan köyhälle perheelle.

Jaco – basistin elämä ja kuolema, la 23.5. klo 22.45 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumentti: Projekti Todd Marinovich on henkilökuva amerikkalaisen pelinrakentajan elämästä

X