Dokumentti, josta Julian Assange irtisanoutui – tekijä seurasi kiisteltyä Wikileaks-perustajaa vuosia

Elokuva näyttää, miten monimutkainen ja varjomainen on totuuden ja valheen suhde internetin aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lady Gaga (oik.) pistäytyy dokumentissa haastattelemassa ylimielisenä hahmona näyttäytyvää Julian Assangea.

Elokuva näyttää, miten monimutkainen ja varjomainen on totuuden ja valheen suhde internetin aikana.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Yhdysvaltalainen dokumentaristi Laura Poitras (s. 1964) tuli tunnetuksi vuoden 2014 dokumenttielokuvalla Citizenfour, joka kertoi tietovuotaja Edward Snowdenista.

Snowdenia sivutaan myös Poitrasin 2016 valmistuneessa dokumentissa Risk, joka on saanut suomalaiseksi nimekseen Kuka Julian Assange? Poitras yrittää selvittää Wikileaks-tietovuotosivuston perustajan, australialaisen Julian Assangen persoonallisuutta ja motiiveja, mutta dokumentti hajoaa liian moneen suuntaan.

Elokuva on myös kiistelty, sillä Assange ja monet Wikileaksin työntekijät ovat sanoutuneet dokumentista irti ja väittäneet sen asettavan Assangen vaaraan lain edessä ja jopa vähättelevän Wikileaksin naispuolisia työntekijöitä. Siitä alkuperäinen nimi Risk.

Dokumentin tekijä ei luota kohteeseensa

Elokuvassa seurataan Julian Assangea vuodesta 2011. Esiin nousevat Wikileaksin järjestämät lukuisat, etenkin yhdysvaltalaisten salaisten asiakirjojen ja sähköpostien vuodot julkisuuteen sekä Assangea vastaan Ruotsissa nostetut raiskaussyytteet, joiden vuoksi hän sai turvapaikan Lontoon Ecuadorin suurlähetystöstä.

Ruotsi luopui syytteistä 2017, mutta Assange on yhä suurlähetystössä, koska hän pelkää joutuvansa luovutetuksi Yhdysvaltoihin, jossa Wikileaks määritellään nykyään vihamieliseksi ei-valtiolliseksi tiedustelupalveluksi.

Poitrasin dokumentissa Assange näyttäytyy salaperäisenä ja ylimielisenä hahmona. Hän sanoo, että periaatteen ihmiset eivät kestä pitkään, ja että hänen itsensä on täytynyt tehdä hyvin pragmaattisia ratkaisuja suojellakseen itseään ja Wikileaksia, mitä se nyt tarkoittaneekaan.

Haastattelijavieraana pistäytyvälle Lady Gagalle Assange sanoo, että poliittinen kamppailu on hänelle pakkomielle.

Poitrasin kommentaari säestää dokumenttia. Yhdessä kohtaa hän sanoo, ettei luota Assangeen. Sen kyllä elokuvasta huomaa.

Mitä Wikileaksin paljastukset aiheuttavat?

Yksi ongelma dokumentissa on se, että Assangen yhteistyökumppani Jacob Appelbaum oli jonkun aikaa Poitrasin miesystävä. Häneen Poitras suhtautuukin elokuvassa myönteisesti, kunnes ikään kuin tätä korjatakseen läväyttää dokumentin lopussa esiin tiedon siitä, että Appelbaumiakin syytetään seksuaalisesta häirinnästä, eikä ilmeisesti aivan syyttä.

Yleinen vaikutelma dokumentista on sirpaleisuus, sekavuus ja tekijän hieman epäilyttävä henkilökohtainen osuus. Onneksi elokuva kuitenkin onnistuu välittämään käsityksen siitä, kuinka monimutkaiseksi ja varjomaiseksi totuuden ja valheen suhde on internetin aikana muodostunut.

Valtiot ja tiedustelupalvelut valehtelevat ja pimittävät tietoja, mutta niiden motiivit ovat moraalittomuudessaankin selkeitä, vallitsevia valtarakenteita suojelevia.

Mutta mikä takaa sen, etteivät Wikileaksin paljastukset aiheuttaisi yhtä paljon pahaa kuin hyvääkin nykyisessä terrorismin riivaamassa maailmassa? Ironista kyllä, tämän Assange itsekin elokuvassa myöntää.

Pentagonin papereiden ja Watergaten 1970-lukuiset sotkuisat kuviot tuntuvat nykypäivänä pikkulasten palapeliltä.

Kuka Julian Assange?, ma 12.2. klo 21.30 TV1

X