Dokumentti kertoo John Steinbeckin Vihan hedelmät -romaanin tarinan pientilallisten ahdingosta

Jaa artikkeli
John Steinbeckin (1902–68) tunnetuin teos oli Vihan hedelmät (1939).
John Steinbeckin (1902–68) tunnetuin teos oli Vihan hedelmät (1939). © Bettmann/Yle Kuvapalvelu 
Priscilla Pizzaton ranskalainen dokumentti kertoo Vihan hedelmät -romaanin tarinan ja ruotii myös sen aiheuttamia reaktioita.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1962 voittanut yhdysvaltalainen John Steinbeck (1902–68) oli Suomessakin 1950–70 -luvuilla laajalti suosittu kirjailija, ja hänen tunnetuin ja paras teoksensa Vihan hedelmät (1939) ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan. Nykyään Steinbeck tuntuu painuneen hieman unholaan.

Vihan hedelmien taustat ovat sen verran väkeviä, ettei edes dokumentin hieman tylsä toteutus niitä laimenna. Steinbeck kirjoitti romaanin laman, köyhyyden ja pölymyrskyjen Oklahomasta Kaliforniaan ajamien pientilallisten ahdingosta omiin lehtijuttuihinsa ja kokemuksiinsa nojaten. Eniten häntä kismitti vauraiden kalifornialaisten asenne köyhiä tulokkaita kohtaan.

Teosta sekä ihailtiin että vihattiin, ja vihaajina olivat pitkälti samat tahot, jotka nykyisinkin Yhdysvalloissa vastustavat siirtolaisuutta. Steinbeck joutui jopa pelkäämään henkensä puolesta. John Fordin 1940 ohjaama Vihan hedelmiin perustuva hieno elokuva sementoi vielä romaanin maineen.

Vihan hedelmät, kuvaus Amerikasta, ti 21.7. klo 20.01 Yle Teema & fem

Lue myös: Elämää vankilan jälkeen -dokumentti seuraa vapautuvien vankien sopeutumisvaikeuksia

X