Dokumentti kuvaa Jackie Kennedyä tasa-arvoa edistäneenä voimanaisena

Jackie Kennedy toi avoimuutta Valkoiseen taloon.
Jackie Kennedy toi avoimuutta Valkoiseen taloon. © Yle kuvapalvelu
Toimittaja Maud Guillaum näyttää vuoden 2018 ohjauksessaan, miten ensimmäinen nainen Jackie Kennedy pystyi edistämään tasa-arvoa.

John F. Kennedyn hautajaisissa arkkua kantoi mustia sotilaita. Ranskalaisdokumentti Jackie Kennedyn taistelu taustoittaa, miten Jackie Kennedyn huomaamattoman merkittävä päätös kantajista oli syntynyt. Historiaohjelma käy läpi kansalaisoikeustaistelut ja JFK:n vähäiset teot tasa-arvon eteen. Puoliso toi avoimuutta Valkoiseen taloon.

Presidentteihin erikoistunut politiikan toimittaja Maud Guillaumin on keskittynyt tietokirjoissaan Jackie Kennedyyn. Hän näyttää vuoden 2018 ohjauksessaan, miten ensimmäinen nainen pystyi edistämään tasa-arvoa. Musta laulaja Grace Bumbry kertoo, millaista oli saada kutsu laulamaan Valkoiseen taloon. Ote on opettajamainen.

Kiihkeää arkistokuvaa esitetään runsaasti, mutta se kehystetään puhuvien päiden ja kertojan selityksillä. Silminnäkijähaastatteluihin ei enää olisi monta vuotta mahdollisuutta. John F. Kennedyn valinnasta presidentiksi tulee ensi vuonna kuluneeksi 60 vuotta.

Ohjaaja välittää idolisoivaa kuvaa hymyilevästä voimanaisesta. Ranskalaisten iloksi Jacqueline Bouvierina syntynyt seurapiiritaituri puhui ranskaa ja kävi katselemassa Mona Lisaa.

Historia: Jackie Kennedyn taistelu, ma 9.12. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Kennedyt-sarjan tarina jatkuu – Katie Holmes palaa Jackie Kennedyn rooliin