Dokumentti Leftover Women kertoo kolmen kiinalaisnaisen karun tarinan avioliittomarkkinoilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Leftover Women: Korkeakoulutetut kiinalaisnaiset joutuvat alistumaan epätoivoiseen miesjahtiin, koska vasta avioliitossa nainen on täydellinen. 
Korkeakoulutetut kiinalaisnaiset joutuvat alistumaan epätoivoiseen miesjahtiin, koska vasta avioliitossa nainen on täydellinen.  © Yle kuvapalvelu
Surullinen dokumentti Leftover Women kuvaa kulttuuria, jossa naisen ihmissuhteet ovat julkista omaisuutta. Kuka tahansa saa kommentoida hänen ulkonäköään ja arvoaan avioliittomarkkinoilla.

Suomessa tunnetaan yhä ilmaus vanhapiika, vaikka naimattomien yli 24-vuotiaiden maksama vanhanpiianvero lakkautettiin jo 1975. Kiinassa yksin eläviä naisia kutsutaan vielä kammottavammalla nimellä ylijäämänaisiksi.

Dokumentti Leftover Women kertoo kolmen tällaisen naisen elämästä. Yksi on koulutukseltaan juristi, toinen työskentelee radiotoimittajana. Kolmannen tarinaa keritään auki siitä lähtökohdasta käsin, että hän on onnistunut löytämään miehen ja joutuu tekemään kovasti töitä pitääkseen tämän.

Tapaamiset oman perheen kanssa päättyvät kyyneliin, kun kaikki naisen koulutuksesta lähtien on läheisten mielestä pielessä. Yksi dokumentin päähenkilöistä vertaa kohtaamaansa painostusta keisarillisen Kiinan tapaan kontrolloida naisen ruumista sitomalla tämän jalat. Miestä on metsästettävä keinolla millä hyvänsä, halusi tai ei.

Leftover Women, la 11.7. klo 21.50 Yle Teema & fem

Lue myös: Tulen morsian – Tv-sarjaversio noitavainoista Ahvenanmaalla

X