Dokumentti: Luonto avaruudesta – Maapallo isommassa kuvassa

BBC:n huippusarjassa Luonto avaruudesta kamerat viedään avaruuteen tarkastelemaan kaunista ja muuttuvaa Maata. Satelliittien kamerat taltioivat luontoa hiekkadyyneistä kukkaloistoon ja planktonpopulaatioista revontulten taikaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Grönlantilaiset pelaavat jalkapalloa revontulten alla Luonto avaruudesta -sarjassa.

BBC:n huippusarjassa Luonto avaruudesta kamerat viedään avaruuteen tarkastelemaan kaunista ja muuttuvaa Maata. Satelliittien kamerat taltioivat luontoa hiekkadyyneistä kukkaloistoon ja planktonpopulaatioista revontulten taikaan.
Teksti: Jussi Karjalainen

BBC:n spektaakkelimainen neliosainen sarja Luonto avaruudesta (Earth From Space, 2019) kuvaa dyynejä sekä ylhäältä satelliiteista että hiekkakuivuuden tasolta.

Kuinka erikoiselta näyttääkään dyynialue Brasilian koillisnurkassa sadekaudella!

Suokilpikonna pyrkii toivottoman näköisellä vimmalla jonnekin paikassa, jossa mikään ei kukoista. Väriä löytyy korkeintaan suokilpikonnan kirkkaasta naamasta. Se äheltää eteenpäin.

Mutta suokilpikonna tietää. Kohta on alkamassa sadekausi, joka muuttaa hiekkadyynit joksikin aikaa uskomattoman kauniin näköisten laguunien täplittämäksi keitaaksi. Laguuneissa suokilpikonnalla on ennen vesien haihtumista taivaalliset olot.

Luonto avaruudesta tuhannen satelliitin voimalla

Laguunimuodostelmien laikutuksen pystyy täydessä vaikuttavuudessaan näyttämään satelliittikuvan avulla. Katsoja ei väsy ihailemaan, miten yläperspektiivin satelliittikuva zoomaa tarpeen ja kohteen mukaan eri etäisyyksille. Maata kiertää tätä nykyä yli tuhat satelliittia.

Muodikkaalla drone-kuvauksella ei ole mitään jakoa satelliittitason laitteiden rinnalla.
”Tahdoimme näyttää eeppisiä zoomauksia avaruudesta aina maan tasalle asti. Se oli suurin haasteemme”, Chloe Sarosh, yksi sarjan tuottajista, on todennut.

Doug Mackay-Hopen ja Nick Smith-Bakerin luoman sarjan takana on valtavasti työtä ja yhteistyökumppaneita. Huolellisuus ulottuu suomalaiseen selostukseen, jossa Tuija Westerholm avaa, kuinka maapallo paljastuu erikoisten luonnonmuotojen tilkkutäkiksi.

Taivaalta ja maasta

Ilmiöt taustoitetaan samalla maan pinnalla operoivien kuvausryhmien työllä. Synkronointia ei käytetä sarjassa vain luonnon taltioimiseen, vaan vaikkapa tuhansien nuorten kiinalaisten shaolin kungfun opiskelijoiden ihmeelliseen näytökseen.

Eurooppa jää alkujaksoissa sivuun, mutta Yhdysvaltojen tilkkutäkistä löytyy kummasteltavaa, kuten ympyrän muotoiset pellot. Niitä on 125 000. Keskilännen, esimerkiksi Missourin, farmareiden suosima muoto tulee siitä, että he käyttävät pyöriviä sadettimia. Sadetuspuomi voi olla 300 metrin pituinen. Peltoviiriäisten näkökulma ympyräpeltoihin välittyy myös.

Luonto avaruudesta -sarjan esittelemät näyt ovat maalauksellisia, mutta samalla satelliittiulottuvuus osoittaa uusia tietoja rakentamisesta, napajäistä, meristä ja vaikutussuhteista. Sanomat lausutaan sopivan hienovaraisesti.

Sarja ulottuu lopulta myös pohjolaan, sillä revontulten taika on kelpuutettu kunnioitettavaan joukkoon. Osio kuvattiin Grönlannissa.

Iäkäs natiivi Sofie Andersen kertoo, miten lapsina ei maltettu jättää kesken lepattavan valoihmeen tuijottamista. Vanhemmat sanoivat, että jos lapset viheltäisivät, revontulet alkaisivat tanssia. Niin ne tekivätkin.

Nyt revontuletkin nähdään entuudestaan kokemattomista kuvakulmista.

Grönlantilaisten sana revontulille, ”asarnerit”, tarkoittaa jalkapallon pelaamista. Kenties revontulet myös valaisivat riittävän ison pelikentän. Andersen mainitsee hymyillen kannattavansa itsekin innokkaasti paikallista joukkuettaan Nadglunguak 1948:aa, mestaria.

Avara Luonto: Luonto avaruudesta, la 4.4. klo 18.45 Tv1

Lue myös: Monia palkintoja voittanut dokumentti Hunajan maa nousi Oscar-ehdokkaaksi

X