Dokumentti New Yorkin sillanrakentaja kertoo sveitsiläissyntyisestä Othmar Ammannista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sveitsiläissyntyinen Othmar Ammann oli konkreettinen sillanrakentaja eurooppalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin välillä, dokumentti New Yorkin sillanrakentaja.
Sveitsiläissyntyinen Othmar Ammann oli konkreettinen sillanrakentaja eurooppalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin välillä. © Yle Kuvapalvelu
New Yorkin sillanrakentaja on kiehtova dokumentti elämäntyöstä ja historiallinen katsaus urbanisoituvasta amerikkalaisesta suurkaupungista.

Othmar Ammann saattaa nimenä olla monelle tuntematon, mutta hänen työnsä tuntevat varmasti kaikki. Hän on nimittäin suunnitellut puolet yhdestätoista Hudsonjoen ylittävästä sillasta. Tuskin on olemassa New Yorkiin sijoittuvaa elokuvaa, jossa ei vilahtaisi hänen kuuluisin luomuksensa George Washington Bridge.

New Yorkin sillanrakentaja on kiehtova dokumentti elämäntyöstä ja historiallinen katsaus urbanisoituvasta amerikkalaisesta suurkaupungista. Ohjelma keskittyy kuitenkin hieman liikaa sillanrakentamisen tekniseen puoleen. Rakentamisen sosiaalisia ja kaupunkikuvallisia vaikutuksia kyllä sivutaan, mutta ne jäävät turhan vähälle huomiolle.

Dokumentti on jälleen hyvä esimerkki siitä, miten tärkeän panoksen siirtolaiset ovat antaneet Yhdysvalloille, jossa turhan usein piehtaroidaan nationalistisessa itsetyytyväisyydessä.

Sveitsiläissyntyinen Othmar Ammann oli konkreettinen sillanrakentaja eurooppalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin välillä.

Historia: New Yorkin sillanrakentaja, 7.4. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumentti: Kaj Stenvall paljastaa maalaustekniikkansa salat

X