Dokumentti: Pakolaiskeskusteluja seuraa haastateltujen pakolaisten vaiheita

Jaa artikkeli
Badr dokumentissa Pakolaiskeskusteluja.
Badr dokumentissa Pakolaiskeskusteluja. © Mikko Haiko / Yle Kuvapalvelu
Teemu Mäen dokumenttielokuva Pakolaiskeskusteluja pakolaisuudesta ja muukalaisvihasta Suomessa, maailman onnellisimmassa maassa.

Alun perin Pakolaiskeskusteluja oli Teemu Mäen ja säveltäjä Max Savikankaan radiofoninen dokumentti, jossa haastateltiin mm. kolmea irakilaispakolaista ja kuultiin maahanmuuttoaiheisia kommentteja ja tilastotietoa. Radiodokumenttia seuraa dokumenttielokuva, jossa sama materiaali on saanut jatkokseen tuoreempia kommentteja sekä katsauksia aiemmin haastateltujen pakolaisten vaiheisiin.

Dokumentti istuisi edelleen aivan hyvin radiodokumentiksi, sillä hieman jähmeä visuaalisuus ei tuo aiheen käsittelytavalle paljon lisäarvoa. Selkeimmin nousee esille kuilu YK:n, EU:n ja Suomen tilastotietojen ja pakolaisarjen sekä kaikkein kiihkeimpien maahanmuuttovastaisten kommenttien välillä. Maahanmuuttovastaisuus kun tuntuu Suomessa yhä olevan enemmän tunteen kuin tiedon asia.

Irakilaismiehet Atheer, Badr (kuvassa) ja Bariq löytävät kahden vuoden kuluessa jonkinlaisen jalansijan Suomesta, vaikka vain Atheer saa oleskeluluvan. Kaikkien mielestä suomalaiset ovat pohjimmiltaan kuitenkin mukavaa ja avuliasta kansaa, vaikka heihin onkin vaikea tutustua.

Uusi kino: Pakolaiskeskusteluja, ti 19.5. klo 22.50 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumenttiprojekti: Colombia in My Arms palkittiin parhaana pohjoismaisena dokumenttina

X