Dokumentti seuraa Manilan kaduilla kasvavia lapsia ja aikuisten yrityksiä pelastaa ja kurittaa heitä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Filippiinien populistinen johto haluaa rangaista yhä nuorempia lapsia.
Filippiinien populistinen johto haluaa rangaista yhä nuorempia lapsia. © Kirsi Crowley / Yle Kuvapalvelu 
Arvottomat lapset on järkyttävä dokumentti köyhyyden aiheuttamista ongelmista, joita yritetään ratkaista ihmisiä tappamalla ja vangitsemalla ilman, että köyhyyteen ja sen syihin puututtaisiin millään tavoin.

Kun rääväsuinen ja itsevaltainen, gangsteripäällikön otteita suosiva Rodrigo Duterte nousi Filippiinien presidentiksi kesäkuussa 2016, hän aloitti välittömästi sodan huumeita ja huumekauppiaita vastaan. Sen jälkeen Filippiineillä on surmattu ja vangittu tuhansia ihmisiä, välittämättä paljonkaan siitä, ovatko he syyllistyneet huumekauppaan vai eivät.

Ylen kirjeenvaihtajan Kirsi Crowleyn Ulkolinja-reportaasi Arvottomat lapset keskittyy kuvaamaan vaikutuksia, joita huumesodalla on ollut Manilan köyhiin katulapsiin.

Crowley seuraa muun muassa sillan uumenissa asuvan lapsijengin arkea, käy poliisin mukana ratsiassa alaikäisiä huumekauppiaita etsimässä ja köyhän perheen matkassa vankilaan äitiä tapaamaan.

Duterten väkivaltainen huumesota vain pahentaa Filippiinien valtavia sosiaalisia pulmia ja hyökkää usein juuri lasten kimppuun. Maassa onkin ehdotettu, että rikosoikeudellisen vastuun ikäraja laskettaisiin 15 ikävuodesta kahteentoista – tai jopa yhdeksään.

Ulkolinja: Arvottomat lapset, to 21.11. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Orjuus nyt -dokumenttisarja antaa raastavan kuvan lapsiorjuuden eri muodoista, joista kammottavin on alaikäisten seksikauppa

X