Dokumentti Totuus hiilihydraateista syventyy hiilarien hyötyihin ja haittoihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Totuus hiilihydraateista -ohjelman tohtori Xand Van Tulleken.
Totuus hiilihydraateista -ohjelman tohtori Xand Van Tulleken. © Yle kuvapalvelu
Totuus hiilihydraateista -dokumentin tarkoituksena on opettaa katsojaa käyttämään hiilihydraatteja oikein, ja valkoisten ja beesien hiilihydraattien sijasta vihreitä.

Totuus hiilihydraateista -ohjelmassa tohtori Xand Van Tulleken (kuvassa) juoksuttaa läpi tällaisista ohjelmista tutun sarjan testejä, testiryhmiä ja asiantuntijoita. Tarkoitus on opettaa katsojaa käyttämään hiilihydraatteja oikein, ja valkoisten ja beesien hiilihydraattien sijasta vihreitä. Näin vältyttäisiin kakkostyypin diabeteksen ja suolistosyövän lisääntymiseltä.

Brittien BBC tekee runsaasti terveyttä käsitteleviä keveitä asiaohjelmia, joiden juontajiksi valitaan esiintymiskykyisiä lääkäreitä. Yle esittää niitä meillä Prisma-sarjassaan.

Totuus hiilihydraateista

Van Tullekenin luonteva esitys ei sinänsä tarjoa mitään, mitä meille ei olisi opetettu jo aiemmin hiilihydraattien hyödyistä ja haitoista, mutta heittää peliin kyllä muutaman yllättävän detaljin.

Kuten sen, että kulhollinen valkoista riisiä saa elimistömme tuottamaan 20 sokeripalan verran sokereita.

Ja että kun kuntosalilla ottaa treenin lomassa suuhunsa satsin energiajuomaa ja sylkäisee sen saman tien ulos, hyöty on yhtä suuri kuin jos sen nielaisisi.

Kyse on siitä, että aivoja voi huijata uskomaan, että elimistölle on tulossa energiaa antavia hiilihydraatteja samalla kun niiden haittoja ei synny.

Prisma: Totuus hiilihydraateista, ke 29.7. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Luulitko, että raakaruokosokeri olisi terveellistä? Lue, miksi niin ei ole

Lue myös: Rehellinen ruokakauppa – Ruoan markkinointia rehellisin keinoin

X