Dokumentti Varastettu Etelä-Afrikka syventyy valtionkaappaukseen ja korruptioon

Jaa artikkeli
Varastettu Etelä-Afrikka. Kuvassa Ajay Gupta ja Jacob Zuma.
Varastettu Etelä-Afrikka. Kuvassa Ajay Gupta ja Jacob Zuma. © Uhuru production/Yle Kuvapalvelu.
Varastettu Etelä-Afrikka -dokumentin esimerkki on kylmäävä tarina toivosta, joka vaihtui epätoivoon ja lupauksista, joita ei koskaan lunastettu.

Kun Etelä-Afrikassa luovuttiin apartheidista ja pitkään vankilassa viruneesta Nelson Mandelasta tuli maan presidentti 1994, ilo oli suurta. Nyt alkaisi uusi aika ja sorretulle mustalle väestönosalle paremmat päivät. Toisin sitten lopulta kävi, kun Jacob Zumasta tuli uuden Etelä-Afrikan neljäs presidentti 2009. Zuma syöksi maan ennennäkemättömän korruption ja talouskurimuksen syövereihin, kunnes hänet pakotettiin eromaan 2018.

Rehad Desain reportaasiohjelma Varastettu Etelä-Afrikka kertoo yksityiskohtaisesti mistä oli kyse. Eteläafrikkalaiset journalistit ja poliitikot valaisevat Intiasta Etelä-Afrikkaan 1993 muuttaneen Guptan perheen osuutta Etelä-Afrikan alennustilassa. Zuman myötävaikutuksella Guptat hankkivat valtaa julkisin varoin rahoitetuista yhtiöistä ja palveluista ja käytännössä toteuttivat ”valtionkaappaukseksi” kutsutun operaation, millä tarkoitettiin sitä, että Guptat kykenivät vaikuttamaan ministerinimityksiin ja maan hallintoon.

Korkean tason korruptio Afrikan maissa ei valitettavasti ole uusi asia, mutta Varastetun Etelä-Afrikan tarjoama esimerkki on silti kylmäävä tarina toivosta, joka vaihtui epätoivoon ja lupauksista, joita ei koskaan lunastettu.

Ulkolinja: Varastettu Etelä-Afrikka, to 1.10. klo 22.00 Tv1

Lue myös:Väkivallan anatomia -dokumentissa tutkitaan väkivallan juuria

X