Dokumenttielokuva: Valontuojat sähköistivät Lapin sodan jälkeen

Jaa artikkeli
© Yle
© Yle
Antti Haase kuvaa uusintana esitettävässä dokumentissaan isänsä Hannun ja isoisänsä Gunnarin elämäntyötä Lapin sähköistämisen parissa.

Etenkin Lapin sähköistämisen uranuurtajaa, Haasen isoisää Gunnaria, ja hänen työtään kuvataan dokumentissa laajasti, mutta elokuvan keskiössä on kuitenkin se, kuinka valtava urakka Lapin sähköistäminen 1940-luvulta 1980-luvulle oli.

Pitkät välimatkat, ankarat olot ja jopa paikallisten vastustus tarjosivat Gunnar Haaselle ja hänen kumppaneilleen haasteita. Onnettomuuksilta ei vältytty ja ensimmäisen oman voimalaitoksen patokin sortui 1959 aiheuttaen suuret vahingot. Mutta kun Gunnar jäi eläkkeelle 1979, vain 50 lappilaistaloutta oli enää ilman sähköä.

Vanhojen lappilaisten, niin sähköasentajien kuin tilallistenkin, haastatteluihin, arkistokuviin ja filminpätkiin perustuva Valontuojat kertaa sekä henkilöhistoriaa että Suomen sodanjälkeisen teollistumisen ja modernisoitumisen vaiheita tavalla, jossa aihe nousee kiinnostavammaksi kuin sen elokuvallinen toteutus.

Valontuojat, pe 20.8. klo. 15.40, tv1

X