Dokumenttisarja alkaa: Sarjakuvaelämää paneutuu syvällisesti suomalaiseen sarjakuvailmiöön

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hanneriina Moisseinen
Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen viihtyy synnyinseudullaan Pohjois-Karjalassa. © Yle Kuvapalvelu
Uusi suomalainen taidesarjakuva on vahvaa. Olli Kangassalo laati tekijöistä vihdoin arvoisensa hulppean dokkarisarjan. Napakka Tintti-ohjelma täydentää illan.

Ylen Olli Kangassalo ansaitsee enemmän kuin papukaijamerkin paneutumisesta vihdoin syvällisesti suomalaiseen sarjakuvailmiöön. Taidesarjakuvan tekijöitä on paljon.

Neliosaisen Sarjakuvaelämää-sarjan juonikkaassa kokonaisuudessa Hanneriina Moisseinen pääsee ensimmäisenä fokukseen. Lyijykynällä toteutettua albumia Kannas pidetäänkin tuoreena mestariteoksena. Sen keskushenkilöitä ovat lehmistä huolehtiva 17-vuotias piika Marja ja rintamakarkuri Auvo.

Moisseinen tuo siis sodasta esiin toisia kulmia, jotka uppoavat Murtuneet mielet -tietokirjan lukijoihin.

Laadukkaita ideoita riittää

On tarinoita, joihin et odottanut törmääväsi. On kyllä mielenterveysongelmienkin kuvauksia, kuten yhdessä viime vuoden huippualbumeista, Emmi Valveen Armossa. Marko Turusen kirjasarja ADHD-sheikki taas ottaa mittaa skitsofreenisen rikollisen poskettomista, oletetuista vaiheista.

Tarinoiden lähde, oikea ihminen, tulee Sarjakuvaelämässä yllättäen kuvattavaksi. Se lienee ADHD-sheikin lukijoille säpsähdyksen paikka.

Dokumenttisarjaan syntyy kasvava rakenne. Eräänlaista scifiä ja perustavia maailmankatsomuksia sekoittava Matti Hagelberg tuo mukaan oppilaansa Suvi Ermilän, joka viimeistelee esikoisalbumiaan lapsuuden mökkikesästä.

Hagelberg sanoo, ettei sarjakuvia ole ammennettu loppuun ja näyttää totta vie ideoidensa laadulla esimerkkiä!

Hergén piirtämät Tintti-teokset

Hergén piirtämät Tintti-teokset kuuluvat eurooppalaisen sarjakuvan peruspilareihin. © YLE KUVAPALVELU

Oiva dokumentti Hergéstä

Aiemmin sarjakuvataiteilijoilta on kuultu vain lyhyitä haastattelupyrähdyksiä. Täyteläinen sarja kantaisi omillaan, mutta Teema liittää tiistai-iltoihin myös muuta sarjakuva-aiheista ohjelmaa. Klo 20.45 tulee tunnin dokkari Hergé, taiteilija Tintin varjossa (Ranska 2016).

Sarjakuvaelämää-sarjan piirtäjistä oikeastaan vain Hagelbergillä on suoraa linkkiä eurooppalaisen sarjakuvan peruspilariin Tinttiin.

Kulttuurisilla symboleilla operoiva Hagelberg upotti Läskimooses-lehtensä numeroon 38 muunnelman Tintin seikkailusta Mustan saaren salaisuus. Tinttihän on itsessään täytettävä merkki, pyöreä pallo. Eiköhän Hagelbergin tuotannon uumenista löytyne myöskin rähinöivä kapteeni Haddock.

Hergé-dokumentti ei kompastele missään, ja piirrokset Hergén laajoista arkistoista saadaan nykytekniikoilla näyttämään vastustamattomilta.

Brittiläinen Michael Farr on toimittanut mahtavia kirjoja Tintin taustoista pohjaten samoihin Hergén arkistomatskuihin. Ohjelma korostaa töyhtöpäisen reportterin paikkaa yhteiseurooppalaisena klassikkona kuulemalla asiantuntijoita useasta maasta, eniten juuri analyyttistä Farria.

Loppu menee kyllä pikajuoksuksi, eikä kolmea viimeistä Tintti-albumiprojektia edes nimetä.

Sarjakuvaelämää, ti 12.6. klo 20.00 Yle Teema & fem

X