Eduskuntavaalit 2019 – tulosilta: ”Vaalien tuloslähetys on kuin urheilukilpailu”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Eduskuntavaalit 2019
”Kyllähän nämä ovat poikkeuksellisen kiinnostavat vaalit. Ihmiset ovat vaalien alla puhuneet paljon politiikasta, ja keskustelussa on runsaasti jännitteitä ja isoja arvokysymyksiä”, Matti Rönkä toteaa. © Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu
Vaikka Matti Rönkä on ehtinyt olla töissä yli 20 vaalien tuloslähetyksessä, kuluu hänen vaalipäivänsä edelleen mukavan jännityksen merkeissä.

Matti Rönkä toivoo itselleen kunnon yöunia lauantaiyöksi, sillä sunnuntaina on edessä pitkä ja innostava päivä.

Röngän sunnuntai alkaa aamukävelyllä äänestyspaikalle. Kun kansalaisvelvollisuus on täytetty, hän suuntaa Pasilaan jännittämään, miten muut suomalaiset ovat äänestäneet.

”Kyllä vaalien tulosillat ovat työni hienoimpia ja jännittävimpiä tehtäviä. Siinä ollaan niin aidosti yhteisen asian äärellä; suuret kansanjoukot jännittävät yhdessä. Vaalipäivä on kansanvallan suuri juhlapäivä”, Rönkä sanoo.

Rönkä laskeskelee, että hän on ehtinyt olla töissä yli 20 vaalilähetyksessä, milloin tuottajana, milloin tulosmiehenä. Tänä vuonna hän juontaa tulosillan jo tutuksi tulleeseen tapaan uutisankkurikollegansa Piia Pasasen kanssa.

Sami Borgin kravatti ojennukseen

Juontajien vaalipäivä kuluu Pasilassa pitkälti harjoituksissa, joissa pyritään varmistamaan, että laitteet ja yhteydet toimivat ja että kaikki sujuu suorassa lähetyksessä sulavasti.

Teknologia voi kuitenkin pettää, ja tämä tuo iltaan oman jännityksensä. Rönkä muistelee, että joskus on käynyt niinkin, että tulosjärjestelmä pimeni juuri 
kello 20, kun ennakkoäänien piti tulla ruutuun.

”Se katko kesti muutaman minuutin, mutta meille ne olivat pitkiä minuutteja”, Rönkä naurahtaa.

Mahdolliset tekniset ongelmat tai muut yllätykset eivät Rönkää kuitenkaan suuremmin huoleta.

”Pienet rosothan vain korostavat sitä, että me elämme samassa jännityksessä katsojien kanssa. Ei kaiken tarvitse suorassa lähetyksessä mennä kuin Strömsössä.”

Röngän vaalipäivään kuuluu harjoitusten ja käsikirjoituksen läpikäymisen lisäksi lehtien lueskelua ja rauhoittumista pukuhuoneessa. Rutiiniksi on muodostunut myös yhteinen hetki vaaliasiantuntija Sami Borgin kanssa.

”Meillä on tapana, että minä teen Samille kravattisolmun ja valitsen hänelle taskuliinan.”

Päivän päätteeksi otetaan siiderit

Rönkä vertaa suoraa vaalilähetystä urheilukilpailuun. Aluksi kerrataan asetelmat, ja siitä edetään selkeän suunnitelman raameissa. Kaikki osapuolet ovat valmistautuneet huolella.

Matkan varrella saattaa kuitenkin tapahtua mitä hyvänsä, eikä lopputulosta voi koskaan sataprosenttisen varmasti ennustaa.

”Meidän työhömme sopii myös vanhan urheiluohjaajan toteamus: on ihan sama, kuka voittaa, kunhan se näkyy kuvissa. Pyrimme elämään mukana sekä voittajien riemussa että häviäjien alakulossa.”

Kun suora tv-lähetys loppuu puolenyön tietämissä, ovat puolueiden vaalivalvojaiset kiihkeimmillään. Pasilassa pitkä työpäivä päätetään maltillisemmissa tunnelmissa.

”Kyllä kaikilla on siinä vaiheessa takki aika tyhjänä. Saatamme istua hetken lämpiössä, juoda siiderin tai kaksi ja käydä läpi illan jännittävimpiä tilanteita. Samaan aikaan studion lavasteet puretaan pois.”

Eduskuntavaalit 2019 – tulosilta, su 14.4. klo 19.30 Tv1

X