Elokuva-arvio: Eilen, tänään, huomenna – Lahjakas kaunotar Sophia Loren esittää kolmea erilaista italialaisnaista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Eilen, tänään huomenna Sophia Loren
Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla palkitussa draamakomediassa Eilen, tänään huomenna Sophia Loren esittää kolmea erilaista naista: äitiä, äveriästä edustusvaimoa ja ilotyttöä. Kaikkien miestä esittää Marcello Mastroianni. © Compagnia Cinematografica Champion / Yle kuvapalvelu
Syyskuussa 85 vuotta täyttävä italialaisnäyttelijä Sophia Loren ponnisti Rooman köyhästä esikaupungista Oscar-voittajaksi ja kansainväliseksi tähdeksi. Teema & Fem juhlistaa monipuolista tähteä episodikomedialla.

Italialainen filmitähti Sophia Loren täyttää ensi syyskuussa 85 vuotta. Hän ei ole yksin, sillä myös muut 1950-luvulla läpimurtonsa tehneet italialaiset elokuvakaunottaret ovat yhä keskuudessamme. Claudia Cardinale on 81 ja Gina Lollobrigida 92.

Heitä kutsuttiin aikoinaan povikuningattariksi. Naiset osoittivat kuitenkin vuosien mittaan olevansa päteviä näyttelijöitä, jotka loivat uran italialaisen elokuvan lisäksi myös kansainvälisesti.

Sophia Loren, eli Sofia Scicolone, kasvoi Rooman esikaupunkialueella köyhissä oloissa. Hänen ja hänen sisarensa isä oli toisaalla naimisissa, eikä osallistunut tyttäriensä elämään.

Scicolonen läpimurto alkoi kauneuskilpailuista, joihin hän otti osaa 14-vuotiaana. Sieltä hänet äkkäsi muuan Carlo Ponti. Pontista tuli sittemmin menestyksekäs elokuvatuottaja ja myös Scicolonen aviomies.

Nuori Scicolone näytteli 1950-luvun alkupuolella ensin pikkuosia ja sitten suurempia rooleja italialaiselokuvissa. Amerikkalaisen Paamount-elokuvayhtiön kanssa tehty sopimus vuonna 1956 aloitti hänen Hollywood-uransa.

Sofia Scicolone, vuodesta 1953 Sophia Loren, oli matkalla tähtiin ja elokuvan ikoniksi.

Sophia Loren lesken rooli toi Oscarin

Aluksi Loren oli toki huomattu kauneutensa takia, mitä korostettiin useissa hänen Hollywood-elokuvissaankin. Hän kuitenkin teki hyvää työtä seikkailuelokuvien ja komedioiden lisäksi muun muassa sellaisissa draamaelokuvissa kuin Delbert Mannin Intohimot jalavien alla (1957) ja Carol Reedin Avain (1958).

Uransa vakuuttavimman roolityön Loren kuitenkin teki koti-Italiassa, Vittorio de Sican klassikossa Kaksi naista (1960). Elokuvassa hän esitti teinityttärensä kanssa sodan jalkoihin joutunutta leskeä. Se toi Sophia Lorenille Oscar-palkinnon.

Lorenin kansainvälinen ura jatkui melko keveiden elokuvien parissa. 1980-luvulla hän vietti aikaa perheensä parissa ja näytteli harvakseltaan, pääasiassa tv-elokuvissa. Niihin kuului muun muassa omaelämäkerrallinen Sophia Loren: Her Own Story (1980).

Toistaiseksi viimeisen kerran Loren esiintyi valkokankailla ensi-iltansa saaneessa elokuvassa 2009. Elokuva oli Rob Marshallin ohjaama musikaali Nine, jonka pohjana oli Federico Fellinin elokuva 8 ½ (1963).

Loren ja Mastroianni

Teemalla tällä viikolla nähtävä Loren -elokuva Eilen, tänään, huomenna (1963) on Vittorio de Sican episodikomedia, jossa Loren esittää kolmea erilaista italialaisnaista ja Marcello Mastroianni näiden naisten miestä.

Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin aikoinaan voittaneen tarinakolmion loivat tuolloisen italialaiselokuvan ykköskäsikirjoittajat Eduardo de Filippo ja Cesare Zavattini.

Episodeista paras, hauskin ja pisin on Napolin Forcellan työläiskortteleihin 1950-luvulle sijoittuva Adelina, jossa savukkeita salakuljettanut nimihenkilö keksii oivan tavan välttää vankilan. Siinä on myös eniten muistumia de Sican neorealistisista mestariteoksista 1940- ja 1950-luvuilta.

Alberto Moravian romaanista aiheensa saanut Anna puolestaan on lyhyt mutta naseva tutkielma naisesta, jonka rikkaus on tehnyt totaalisen itsekkääksi ja toisista piittaamattomaksi.

Kolmas tarina Mara käy jo hieman tyhjää, mutta antaa Lorenin ja Mastroiannin yhteispelille runsaasti tilaa.

Sophia Loren ja Marcello Mastroianni tekivät muuten yhdessä peräti 11 elokuvaa.

****

Eilen, tänään, huomenna, ti 25.8. klo 22.50 Yle Teema & Fem

Lue myös: Sophia Loren sai Oscarin roolistaan vivahteikkaassa elokuvassa Kaksi naista

X