Eino Ruutsalon syntymästä sata vuotta – Nyt voit katsoa elokuvantekijän kaikki näytelmäelokuvat

Jaa artikkeli
Eino Ruutslo
Kuvataiteilija ja ohjaaja Eino Ruutsalon elokuvia leimasi kokeilevuus. © Yle
Kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Eino Ruutsalo pyrki pois realistisen elokuvakerronnan kahleista. Hänen töilleen omistettu erikoisnäytös nähdään tiistaina 19.10.

Laituri

Lokakuun 19. päivänä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta kuvataiteilija ja elokuvantekijä Eino Ruutsalon (1921–2000) syntymästä. Sen kunniaksi Teema esittää kaikki hänen pitkät näytelmäelokuvansa ja kokoelman tärkeimpiä lyhytelokuvia.

Ruutsalon tuotantoa leimasi kokeilevuus. Elokuvissa tämä tuli erityisesti ilmi hänen abstrakteissa lyhytkuvissaan. Pitkissä Ruutsalo oli kallellaan kerronnallisuuteen, vaikka olikin kaukana perinteisestä draamasta. Kahden vertauskuvallisesti voimakkaan elokuvan (Tuulinen päivä, Hetkiä yössä) jälkeen valmistui puhdas mahalasku (Viheltäjät). Neljäntenä ja viimeisenä ilmestynyt draama Laituri (1965) on hänen pitkistään yleisöystävällisin.

Nuoren mieskirjailijan kesästä kertova Laituri on ulkoisilta ominaisuuksiltaan kuin romanttinen komedia. Samalla se myös ovelasti parodioi koko lajityyppiä. Kaiken kaikkiaan Ruutsalo rakentaa hersyvän tuokiokuvan kuuskytlukulaisuudesta, sen vastakkaisista asenteista ja ilmiöistä. Iva osuu niin vapaata rakkautta kuin porvarillisuuttakin kohtaan.

****

Laituri, ke 20.10. klo 2.04, Teema & Fem

Viheltäjät

Draamaelokuva vuodelta 1964. Kun Suomessa tuli vastaan tuotannollinen umpikuja, Eino Ruutsalo matkusti Pariisiin kuvaamaan kolmatta elokuvaansa – ilman selkeää suunnitelmaa. Tuloksena oli paikallaan haahuileva kuvaus filmirooleja kärkkyvistä nuorista näyttelijöistä. Tarinan köyhyyden antaisi vielä anteeksi, jos edes ilmaisu olisi kelvollista. Viheltäjät yhdistelee uutta aaltoa, Cinéma véritéa ja vähäsen melodraamaakin saamatta aikaiseksi kuitenkaan minkäänlaista näkemystä yhtään mistään. Epäonnistuminen on harvoin näin noloa.

*

Viheltäjät, ke 20.10. klo 0.41, Teema & Fem

Hetkiä yössä

Kuvataiteilija Eino Ruutsalo (1921-2001) aloitti kokeellisten lyhytelokuvien teon vuonna 1953 ja seuraavalla vuosikymmenellä ilmaisu laveni pitkiin elokuviin. Ensimmäisenä valmistui tämä öisessä pimeässä Helsingissä vaeltava mietteliäs miljöökuvaus. Ruutsalo ahkeroi tuottajana, ohjaajajana, käsikirjoittajana, kuvaajana, lavastajana, leikkaajana ja äänittäjänä. Yövartijaa esittävää Yrjö Tähtelää lukuun ottamatta näyttelijät ovat amatöörejä, vilahtaapa poikana puussa myös tuleva rocktähti Cisse Häkkinen.

**½

Hetkiä yössä, tiistai 19.10. klo 22.05, Teema & Fem

Tuulinen päivä

Ruotsissa mainosgraafikkona työskennellyt ja Yhdysvalloissakin kuvataiteilijaksi opiskellut Eino Ruutsalo kuului aikansa modernisteihin. Yli 40 lyhytelokuvan lisäksi hän ohjasi muutaman kokeellisen pitkän elokuvan. Tässä toisena valmistuneessa nuori nainen (Raili Metsä) muistelee kesäistä romanssiaan maalla, ja etsii miestä kaupungista. Ruutsalon elokuvakertojan taidot eivät kuitenkaan pysy kunnianhimoisten ajatusten ja pyrkimysten tasalla. Musiikista vastaa Otto Donner.

**

Tuulinen päivä, tiistai 19.10. klo 23.27, Teema & Fem

X