Elämää imperiumien ehdoilla -dokumentti vie nykyisen Turkin alueelle Antoine Köpen silmin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Elämää imperiumien ehdoilla -dokumentti tarkastelee Antoine Köpen elämää.
Elämää imperiumien ehdoilla -dokumentti tarkastelee Antoine Köpen elämää. © Ylen kuvapalvelu
Konstantinopolilainen Antoine Köpe (1897–1974) teki poikkeuk­sellisesta elämästään perheelleen niin eläväiset muistelmat, että ne kääntyivät dokumentiksi viime vuosisadan epävakaasta Euroopasta.

Ranskalais-unkarilainen Köpe jätti jälkeensä piirroksia, valokuvia, kotivideoita ja äänitteitä elämästään nykyisen Turkin lähiseuduilla. Hänen elämänsä alkoi elokuvan ensivuosina, joten kadonneisiin maailmoihin päästään vanhoilla filmeillä. Köpen piirrokset heräävät henkiin animaatiopätkissä dokumentissa Elämää imperiumien ehdoilla.

Kertojaa ei suotta kutsuta Onnekkaaksi Antoineksi. Dokumentti on parhaimmillaan, kun Köpe kuvailee merkinnöissään, miten ratkoi koko ajan katoavan kotimaan tuomia ongelmia. Ensin meni Itävalta-Unkari, sitten Osmanien valtakunta.

Turkkilaisohjaaja Nefin Dinçin vuoden 2020 ohjaus tuo esiin, miten epäoikeudenmukaisesti Turkkia ja Kreikkaa rakennettiin kansallisvaltioiksi. Hän on aiemmin dokumentoinut, miten vaikeaa turkkilaisten on tehdä elokuvia ihmisoikeuksista. Dinç osoittaa elämyksellisessä elokuvassaan, että turkkilaisuus on tarkoittanut laajempaa ihmisjoukkoa kuin nykyään.

Historia: Elämää imperiumien ehdoilla, keskiviikko 8.2. klo. 19.00, TV1

X