Elämää suurempi Leonard Bernstein: West Side Storyn säveltäjän syntymästä 100 vuotta

Säveltäjä-kapellimestari Leonard Bernsteinin syntymästä tulee lauantaina kuluneeksi sata vuotta. Teema muistaa suurmiestä kolmen ohjelman paketilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leonard Bernstein toimi pitkään New Yorkin filharmonikkojen ylikapellimestarina.

Säveltäjä-kapellimestari Leonard Bernsteinin syntymästä tulee lauantaina kuluneeksi sata vuotta. Teema muistaa suurmiestä kolmen ohjelman paketilla.
(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Leonard Bernstein syntyi 25.8.1918 venäjänjuutalaisten emigranttien poikana Bostonin lähellä ja kuoli 14.10.1990 pitkäaikaisessa kotikaupungissaan New Yorkissa.

Häntä sanotaan ensimmäiseksi kokonaan Yhdysvalloissa koulutetuksi kapellimestariksi ja ylistetään jopa koko vuosisadan merkittävimmäksi muusikoksi.

Totta, että Leonard Bernstein oli poikkeuksellisen laaja-alainen muusikko ja vaikuttaja, joka madalsi eri musiikkikulttuurien välisiä raja-aitoja ja popularisoi eri tyylejä. Tästä merkityksestä kerrotaan kiitettävän havainnollisesti.

Kavalkadin avaa vuonna 2016 valmistunut itävaltalaisdokumentti Elämää suurempi Leonard Bernstein, joka kertaa taiteilijan elämänkaaren lukuisin haastatteluihin. Niin rakastettu kuin halusikin olla, tuskin Bernsteinkaan olisi kaivannut aivan kaikkia tarpeettomia superlatiiveja.

Tärkeään rooliin nousevat varhaiset vaikuttajat ja opettajat, jotka auttoivat Bernsteinia löytämään tiensä maailmassa.

Rivien välistä voi lukea sitä mistä sanallisesti vaietaan. Leonard Bernstein oli naimisissa ja sai lapsia, mutta salattu homoseksuaalisuus, jota ei nytkään suoraan mainita, yhdistyi monin tavoin niin hänen persoonaansa, ihmissuhteisiinsa kuin työhönsä.

Suurennuslasissa Sibelius

Yhdysvalloissa aikoinaan hyvinkin merkityksekkäästä televisioidusta Young People’s Concerts -sarjasta pääsemme nyt näkemään vuonna 1965 tallennetun jakson, jonka aiheena on tuolloin syntymänsä satavuotisuuden kunniaksi muistettu Jean Sibelius.

Kuulemme ”konekivääridynaamisen” Finlandian, d-mollisen viulukonserton sekä osia toisesta sinfoniasta. Teosten välissä Bernstein kertoo asiantuntevasti Suomesta ja Sibeliuksesta, sävellysten synnystä ja niiden musiikillisista motiiveista.

Yhtä innostuneesti Bernstein kertoo teineille, kuinka päivän pop ja moni muukin kevyt musiikki pohjautuu nimenomaan miksolyydiselle sävelasteikolle – esimerkkinä Kinksien silloin tuore You Really Got Me.

Jengisota ja rakkaus

Illan päättää Leonard Bernsteinin tunnetuin oma säveltyö West Side Story, Shakespearen Romeosta ja Juliasta alkusysäyksensä ammentanut, aikansa New Yorkin jengimaailmaan sovitettu, vuonna 1957 ensi-iltansa saanut merkkimusikaali.

Esityksen tuottaja, koreografi ja ohjaaja Jerome Robbins ohjasi yhdessä Robert Wisen kanssa musikaalin vuoden 1961 suurenmoisen elokuvatulkinnan, joka itseoikeutetusti päättää illan.

Musikaalia on esitetty Suomessakin lukuisina versioina, mutta monille sen tarina ja laulut ovat tuttuja nimenomaan New Yorkin kaduilla tanssivasta, kymmenellä Oscarillakin palkitusta menestyselokuvasta.

Elämää suurempi Leonard Bernstein, la 25.8. klo 20.00 Yle teema & fem

X