Elämäni biisin joulujakso kokoaa viisi pääministeriä arvuuttelemaan toistensa suosikkikappaleita

Elämäni biisi -joulujaksossa arvuutellaan pääministereille tärkeitä kappaleita. Sekä Mari Kiviniemen että Jyrki Kataisen kodeissa lauletaan joulunakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toistensa elämän tärkeitä biisejä arvuuttelevat Mari Kiviniemi, Esko Aho, Jyrki Katainen, Sanna Marin sekä Antti Rinne.

Elämäni biisi -joulujaksossa arvuutellaan pääministereille tärkeitä kappaleita. Sekä Mari Kiviniemen että Jyrki Kataisen kodeissa lauletaan joulunakin.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Tampereen Mediapoliksen studiota koristavat kimaltelevat kuuset. Lavan takaseinällä pakkashiutaleiden tavoin leijailevat tähdet tuikkivat kilpaa laulajien paljettimekkojen kanssa.

Katja Ståhl toivottaa tervetulleeksi arvovaltaiset vieraansa, pääministerit Sanna Marinin, Antti Rinteen, Esko Ahon, Jyrki Kataisen sekä Mari Kiviniemen.

Vieraita naurattaa Ståhlin letkautus siitä, että he ovat tottuneet katsomaan toisiaan tiukasti. Nyt he pikemminkin jutustelevat vapautuneesti ja antavat kehojensa liikehtiä musiikin tahtiin. Kun Kalle Torniaisen bändi aloittaa ensimmäisen joululaulun, tunnelma todellakin on sellainen, mitä joulun aikaan tavoitellaan, mutta ei aina saavuteta: leppoisa.

Lue myös: Katja Ståhl jäi kaviokoukkuun jo lapsena – Näin alkoi yhteinen taival Hilppa-tamman kanssa: ”Se on semmoinen äidin mussukka”

Joulun tunnelmaa

Syksyn mittaan Elämäni biisiä on päästy seuraamaan suorissa lähetyksissä. Elämäni biisin joulujakso kuvattiin ennakkoon, mutta se ei menoa haitannut. Mari Kiviniemi tapaa muutenkin aloittaa joulutunnelmoinnin marraskuun puolivälin jälkeen. Tällöin hän elvyttää pianonsoittoharrastustaan, joululaulut kun ovat iskostuneet sormimuistiin. Perheestä löytyy aina joku laulamaan säestyksen tahtiin.

”Olen vanhojen klassikoiden ystävä, kuten En etsi valtaa loistoa ja Varpunen jouluaamuna”, Kiviniemi kertoo.

Elämäni biisin joulujakso ei kuitenkaan keskity joululaulujen arvuutteluun. Lapsena ja nuorena pianoa ja huilua soittanut sekä kuorossa laulanut Kiviniemi paljastaa, että luuli klassisen musiikin taustansa vuoksi Metallicaa messuiksi.

Jyrki Katainen kertoo olevansa kaikkiruokainen musiikin suhteen – hän kuuntelee niin 70-luvun ranskalaista iskelmää kuin Guns’n’Rosesiakin. Aattona hänenkin kotonaan lauletaan porukalla joululauluja.

”Laulamme päivän eri vaiheissa. On sen verran laulutaitoa perheessä, että sujuu ilman musiikkiakin.”

Katainen aloittaa valmistelut kolmisen viikkoa ennen joulua. Hän pitää ruuanlaitosta, teini-ikäiset tyttäret puolestaan leipomisesta.

”Ruuan suunnittelu ja valmistaminen luovat tunnelmaa. Siihen vielä hämäryys, kynttilät ja kirjat, niin se on aika kiva.”

Julkisuuden lieveilmiöt

Nykyään Sitran yliasiamiehenä työskentelevän Kataisen pääministerikausi alkoi kymmenen vuotta sitten. Hänen mielestään tehtävään liittyvät lieveilmiöt ovat entistä raaempia, mutta osansa sai hänkin.

”Vasta nyt useiden vuosien jälkeen uskaltaa ruveta laskemaan suojausta ja vapautumaan. Se jätti sellaisen varuillaan olemisen hännän elämään.”

Ennen Kataista pääministerinä toiminut Kiviniemi on myös jättänyt päivänpolitiikan ja työskentelee nyt Kaupan liiton toimitusjohtajana. Hänkin toteaa, että sosiaalisen median ja julkisuuden paine on vain lisääntynyt.

”Se koskee sekä nais- että miespääministereitä.”

Toki kummallakin on myös lämpimiä muistoja pääministeriajastaan. Katainen nautti haastavasta tehtävästä ja erityisesti EU-politiikasta. Eurooppaneuvoston kokouksissa hän tutustui muiden maiden pääministereihin, joista osasta tuli läheisiä perheystäviä.

Kiviniemi mainitsee hienon työ- ja elämänkokemuksen lisäksi ikimuistoisen, perheen ja suvun kesken vietetyn joulun Kesärannassa.

Tänä vuonna sekä Kiviniemi että Katainen viettävät joulun pyhät tahoillaan perinteisin menoin: kotosalla herkkuja syöden ja perheen kanssa puuhastellen. Leppoisasti.

Elämäni biisin joulujakso, sunnuntai 26.12. klo 19.00, TV1

Lue myös: Löytyikö nyt todellinen syy Sanna Marinin julkiselle ryöpyttämiselle: salaliitto vai ajojahti?

X