Elävä arkisto esittää kolme elokuvaa koulun päättäjäisistä menneinä vuosina

Jaa kaverilleTilaa Seura
Elävä arkisto näyttää kolme elokuvaa: Joko joutui armas aika, Kodin juhlat: Lakkiaiset ja Ajolähtö: Suomalainen kuvio.
Elävä arkisto näyttää kolme elokuvaa: Joko joutui armas aika, Kodin juhlat: Lakkiaiset ja Ajolähtö: Suomalainen kuvio. © Yle kuvapalvelu
Elävä arkisto: Koulun päättäjäiset -elokuvissa vaatteet, kampaukset, liikemerkit ja automallit ovat erilaisia, mutta ongelmat samoja kuin nytkin. 

Elävä arkisto näyttää aikakapselina kolme elokuvaa, jotka tavalla tai toisella käsittelevät koulun päättymistä. Matti Hämäläisen Joko joutui armas aika (1974) kuvaa eri-ikäisten koululaisten mietteitä päättäjäisten aikoihin. Kodin juhlat-sarjaan kuuluva pieni tietoisku Lakkiaiset (1997) kertoo ylioppilaslakin historiasta ja antaa vinkkejä oikeaoppisten lakkiaisjuhlien järjestämiseen. Erkki Ikosen Ajolähtö: Suomalainen kuvio (1979) kuvaa työnhakua juuri valmistuneen sähköasentajan kautta.

Elokuvista painokkain on Ajolähtö, mutta myös Joko joutui armas aika -elokuvan lukioikäisten nuorten pohdinnat tulevaisuudesta kantavat nykyäänkin, 46 vuotta myöhemmin. Molemmat elokuvat käsittelevät ristiriitaista nuoren elämän taitekohtaa: koulusta on valmistuttu, mikä on iloinen asia, mutta sitten on edessä opiskelupaikan tai työn etsintä, mikä voi olla hankalaa.

Vaatteet, kampaukset, liikemerkit ja automallit ovat erilaisia, mutta ongelmat samoja kuin nytkin. Ja mitä vielä onkaan edessä tänään, kun kaikki koronan pitkäaikaisemmat vaikutukset työelämään ja talouteen käyvät ilmi. Mistään sellaisesta ei sentään 1970- ja 1990-luvuilla tarvinnut murehtia, vaikka lamaa nähtiinkin.

Elävä arkisto: Koulun päättäjäiset, to 28.5. klo 22.30 Yle Teema & fem

Lue myös: Making Waves -dokumentti syventyy elokuvien äänisuunnitteluun

X