Paluu metsureiden maailmaan – Elävän arkiston lyhyet dokumentit kertovat kaiken olennaisen menneiden vuosikymmenten metsureista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© OM-arkisto

Vanhoja esimerkkiohjelmia poimiva Elävä arkisto katsastaa muutakin kuin kulttuurin tynkää, tällä kertaa metsureita. Valitut kolme ohjelmaa suhtautuvat aiheeseen kaikki eri tavoin, mutta metsurikuvausten määrämitta on aina hiukan päälle 20 minuuttia.

MM-kisoissa Mikkelistä Unkariin

Mestarimetsurit (1984) kertoo hilpeästi metsurien MM-kisoista Mikkelissä. Se on miehekkäässä jäyhyydessään aivan huippu. Maajoukkueita on mukana tusina. Ensimmäisenä on karsintakisa. Ei tarkoita karsintaa loppukilpailuun, vaan puiden karsimiskilpailua! Kokonaiskisan päättyminen suomalaisten kaksoisvoittoon ei johdu kotimetsäedusta, sillä edellisissä MM-kisoissa Unkarissa heltisi kolmoisvoitto jopa lajissa poppeleiden kaato.

Ohjelmat Savotta (1966) ja Metsästä mieheen (1964) kuvaavat moottorisahamiesten työarkea. Savotassa on teennäisen juhlallinen selostus. Jälkimmäisen tekijä, tiukka Reino Paasilinna ei koskaan langennut runoiluun.

Elävä arkisto: Miehet metsissä, to 5.4. klo 22.25 Teema & Fem

X