Elinkautinen: Norjalainen rikossarja on letkeämpää nordic noiria

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tone Mostraum sarjassa Elinkautinen
Tone Mostraum sarjassa Elinkautinen. © Yle / Lars Vestergaard 
Elinkautinen -sarjan kolmen ensimmäisen osan perusteella lopputulos ei eroa tyypillisestä nordic noir -tunnelmasta, mitä nyt on otteeltaan ripauksen letkeämpi.

Tuoretta norjalaista rikossarjaa Elinkautinen mainostetaan termillä happy noir. Siinä pitäisi olla tavanomaista pohjoismaista poliisijuttua enemmän lämpöä ja huumoria. Päätutkijan hyvä äiti-poika -suhde ja poliisien keskinäinen naljailu eivät vielä riitä, varsinkin kun rikokset ovat julmimmasta päästä. Kahdessa ensimmäisessä jaksossa lapset todistavat vanhempiensa kuoleman. Seksuaalinen hyväksikäyttökin nousee aiheeksi. Joten se siitä iloisuudesta.

Tekijöiden typerästä mainoskikasta huolimatta sarja puree. Siitä on kiittäminen ennen kaikkea Tone Mostraumin (kuvassa) esittämää omapäistä komisariota Victoria Wollia ja hänen ryhmäänsä. Kaikki nousevat esiin kiinnostavina persoonina. Kolmen ensimmäisen osan perusteella lopputulos ei eroa tyypillisestä nordic noir -tunnelmasta, mitä nyt on otteeltaan ripauksen letkeämpi.

Jokaisessa jaksossa häärätään eri keissin kimpussa. Kehyskertomuksessa liikutaan viisitoista vuotta ajassa edempänä. Woll istuu vankilassa ja kärsii elinkautista. Mitä on tapahtunut? Se selviää vähitellen sarjan edetessä.

Elinkautinen, su 15.11. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Trilleriä ja scifiä yhdistelevän Valitut -sarjan idea on mielenkiintoinen ja ajankohtainen

X