Elokuva-arvio: A Star Is Born-musikaali versioidaan tasaisin väliajoin puhuttelemaan omaa aikaansa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
A Star Is Born
Bradley Cooperin ja Lady Gagan duetto Shallow räjäytti pankin elokuvan ulkopuolellakin. © MTV
Kokenut muusikko Jackson Maine löytää taiteilijan nimeltä Ally ja rakastuu tähän. Ally on juuri lähes luopunut unelmastaan menestyä laulajana, kunnes Jack houkuttelee tämän huomion keskipisteeksi.

A Star Is BornTähti on syttynyt, on yksi näitä Hollywoodin ikiliikkujia, joka aina säännöllisin väliajoin päivitetään uusiksi. Alkuperäinen versio on William A. Wellmanin ohjaustyö vuodelta 1937, seuraava, ja kuuluisin, on George Cukoria vuodelta 1954. 1970-luvulla asialla oli Frank Pierson, eikä lopputulos ollut enää häävi.

Jokainen versio on toki tehty puhuttelemaan omaa aikaansa, joten musikaalien kulta-ajalla 1950-luvulla Cukorin elokuva oli uhkea musikaali tähtenään Judy Garland. Vuonna 1976 Barbra Streisand ja Kris Kristofferson yrittivät ilmentää jotain aikansa rock-kulttuurista.

Bradley Cooperin uusin versio vuodelta 2018 on kaikkia edellisiä minimalistisempi, niin musiikiltaan kuin aiheenkäsittelyltäänkin. Tarina alkoholismiin sortuvasta, suuruutensa päivät pian ohittavasta kantritähdestä Jack Mainesta ja hänen tähtiin kohoavasta rakastetustaan Allystä on kerrottu vähäeleisen realistisesti. Kaikki on Cooperin elokuvassa arkisempaa, rosoisempaa ja uskottavampaa.

Cooper näyttelee itse väistyvää tähteä ja Sam Elliott hänen pitkämielistä manageriveljeään. Lady Gaga tekee hienon elokuvadebyytin Allyn roolissa. Lauluista mieleenpainuvin on toki jo paljon soitettu Shallow.

****

A Star Is Born, maanantai 4.10. klo 21.00, Sub

X