Elokuva-arvio: Adelen tarina on yksi elokuvahistorian hienoimmista hullun rakkauden muotokuvista

Jaa artikkeli
Adelen tarina
Kuvassa Adèle Hugo, jota esittää Isabelle Adjani. © MGM/Yle
Surullisen kaunis, synkän romanttinen kertomus hullusta rakkaudesta, joka vie kirjailija Victor Hugon tyttären maailman ääriin vastakaiuttoman rakkauden perässä.

Ranskalainen draamaelokuva (L’Histoire d’Adèle H.) vuodelta 1975. Adelen tarina on yksi ranskalaisohjaaja Francois Truffautin tummasävyisimmistä teoksista. Tapahtumat pohjautuvat todellisuuteen. Victor Hugon tytär Adele rakastui silmittömästi perheensä luona usein vierailleeseen englantilaiseen luutnanttiin. Vaikka hän ei saanut tunteilleen vastakaikua, seurasi hän miestä maailman ääriin ja menetti lopulta mielenterveytensä.

Truffautin dramaturginen ratkaisu on kiehtova. Elokuvan tarina alkaa keskeltä ja kulkee siitä lähtien preesensissä. Arvattavaksi jää, onko nuori luutnantti koskaan rakastunut Adeleen vai onko kaikki vain pettyneen naisen harhaa. Isabella Adjani tekee läpimurtoroolissaan kiihkeää ja herkkää työtä. Néstor Almendrosin sävykäs kuvaus luo sopivan kontrastin päähenkilön mustaan mielenmaisemaan. Käsillä on kieltämättä yksi elokuvahistorian hienoimmista hullun rakkauden muotokuvista.

****½

Adelen tarina, su 19.9. klo 12.00, Teema & Fem

X