Elokuva-arvio: American Made tarjoaa komediaa, toimintaa ja draamaa

Jaa artikkeli
Tom Cruise elokuvassa American Made.
Tom Cruise elokuvassa American Made. © Universal pictures
American Made perustuu tositapahtumiin ja päähenkilön valinnat johtavat melkoiseen pyöritykseen huumeiden, aseiden, rahan ja amerikkalaisen virkavallan piirityksessä.

American Made -elokuvan ohjaaja Doug Liman osaa kertoa tarinan letkeän viihdyttävästi. Komediaa jännityksen, toiminnan ja draaman rinnalla korostava kerronta tuo mieleen Martin Scorsesen The Wolf of Wall Streetin. Tämäkin perustuu tositapahtumiin ja päähenkilön valinnat johtavat melkoiseen pyöritykseen huumeiden, aseiden, rahan ja amerikkalaisen virkavallan piirityksessä.

Lentäjä Barry Seal (vielä kerran nuorekkaassa roolissa nähtävä Tom Cruise) kyllästyy työn rutiineihin ja ottaa vastaan CIA:n agentin tarjoaman vakoilulentoduunin. Ajan myötä Keski-Amerikkaan suuntautuvat hommat rönsyilevät huumeiden salakuljetukseen ja laittomaan asekauppaan. Barry rikastuu, mutta elämänhallinta hankaloituu.

Näkökulmassa on hylätty politiikan ja rikollisuuden syvempi tarkastelu ja keskitytty rahasta ja jännityksestä elävän päähenkilön persoonaan. Helppo ratkaisu syö draaman tehoja, mutta takaa kevyen viihdyttävyyden.

***

American Made, su 27.9. klo 21.00 Tv5

Lue myös: Elokuva-arvio: Kourallinen dollareita – spagettiwesternien kansainvälinen menestyselokuva

X