Elokuva-arvio: Bar Bahar – tanssin jos huvittaa kuvaa yhteiskunnallisia ristiriitoja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Salman (Sana Jammelieh), Nourin (Shaden Kanboura) ja Laylan (Mouna Hawa) hauskanpitoa ei Tel Avivissa katsota hyvällä elokuvassa Bar Bahar – tanssin jos huvittaa.
Salman (Sana Jammelieh), Nourin (Shaden Kanboura) ja Laylan (Mouna Hawa) hauskanpitoa ei Tel Avivissa katsota hyvällä elokuvassa Bar Bahar – tanssin jos huvittaa. © Yle kuvapalvelu
Bar Bahar – tanssin jos huvittaa -elokuvassa päähenkilöt ovat paitsi yksilöitä, myös symbolisia edustajia tietyille ryhmille ja aatteille.

Bar Bahar – tanssin jos huvittaa: Entä jos tytöt haluavat vain pitää välillä hauskaa? Mutta koska he ovat Tel Avivissa samassa kimppakämpässä asuvia nuoria arabinaisia, ei biletystä kaikkine nautintoaineineen suinkaan katsota hyvällä. Eikä itse asiassa elokuvaakaan.

Tiukan linjan muslimit löivät fatwan tabuja ravistelevalle Maysaloun Hamoudille, joka on palestiinalaisille vanhemmille Unkarissa syntynyt Israelin kansalainen. Tämä on ohjaaja-kirjoittajan ensimmäinen pitkä elokuva.

Selkeitä vastakohtaisuuksia, ristiriitoja ja muutoksia kuvaavan yhteiskunnallisen tutkielman päähenkilöt ovat paitsi yksilöitä, myös symbolisia edustajia tietyille ryhmille ja aatteille. Layla on puolustusasianajajana työskentelevä, vahva ja itsenäinen maallinen muslimi. Islamia tunnustava tietokonealan opiskelija Nour on joutumassa naimisiin vastoin tahtoaan. Salma on kristityn perheen lesbo baarimikko ja DJ.

Naisia painostetaan ratkaisuihin, joihin he eivät halua, mutta ehkä he eivät vaikenekaan kohtalostaan niin kuin edelliset sukupolvet.

***

Bar Bahar – tanssin jos huvittaa, ke 15.7. klo 21.50 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Extraction on B-luokan toimintatrilleri Bruce Willisillä höystettynä

X