Elokuva-arvio: Bradley Cooperin ja Lady Gagan tähdittämä A Star Is Born -elokuva on aiempia versioita uskottavampi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Bradley Cooperin ja Lady Gagan elokuvassa esittämä laulu Shallow voitti parhaan kappaleen Oscarin.
Bradley Cooperin ja Lady Gagan elokuvassa esittämä laulu Shallow voitti parhaan kappaleen Oscarin.
A Star Is Born on yksi Hollywoodin ikiliikkujia, joka aina säännöllisin väliajoin päivitetään uusiksi.

Alkuperäinen versio A Star Is Born -elokuvasta on William A. Wellmanin ohjaustyö vuodelta 1937, seuraava, ja kuuluisin, on George Cukoria vuodelta 1954. 1970-luvulla asialla oli Frank Pierson, eikä lopputulos ollut enää häävi.

Versiot on toki tehty puhuttelemaan omaa aikaansa. Musikaalien kulta-ajalla Cukorin elokuva oli uhkea musikaali tähtenään Judy Garland. 1976 Barbra Streisand ja Kris Kristofferson yrittivät ilmentää jotain aikansa rock-kulttuurista.

Bradley Cooperin uusin versio vuodelta 2018 on kaikkia edellisiä minimalistisempi, niin musiikiltaan kuin aiheenkäsittelyltäänkin. Tarina alkoholismiin sortuvasta, suuruutensa päivät pian ohittavasta kantritähdestä Jack Mainesta ja hänen tähtiin kohoavasta rakastetustaan Allystä on kerrottu vähäeleisen realistisesti. Kaikki on Cooperin elokuvassa arkisempaa, rosoisempaa ja uskottavampaa.

Cooper näyttelee itse väistyvää tähteä ja Sam Elliott hänen pitkämielistä manageriveljeään. Lady Gaga tekee hienon elokuvadebyytin Allyn roolissa. Lauluista mieleenpainuvin on toki jo paljon soitettu Shallow.

****

A Star is Born, ma 3.5.  21.00, Sub

X